AMSTERDAM - Gael García Bernal houdt altijd rekening met de mogelijkheid dat een Hollywoodproductie waarvoor hij getekend heeft, wordt afgeblazen.

"Het is tegenwoordig zo moeilijk om films gefinancierd te krijgen, dus ik wacht maar gewoon af", zegt de Mexicaan in Cannes.

García Bernal heeft een flink aantal grote projecten op stapel staan. Hij wordt de nieuwe Zorro in het grote Hollywoodproject Zorro Reborn, speelt naast Robert De Niro in de boksfilm Hands of Stone en heeft getekend voor het drama Silence van Martin Scorsese.

"We hebben nog niets opgenomen, dus ik hoop dat deze films ook echt gemaakt worden."

Reclamejongen

De acteur is in Cannes voor zijn drama No, over de politieke campagne die in sterke mate heeft bijgedragen aan de val van de Chileense dictator Augusto Pinochet. Hij speelt in de film van Pablo Larraín een reclamejongen, die met luchtige filmpjes het volk wil overtuigen nee te stemmen in het referendum over het aanhouden van Pinochet.

De 33-jarige Mexicaan, die doorbrak met zijn rol in het drama Amores Perros, herinnert zich die tijd nog goed. "Ik ben opgegroeid met veel politieke bannelingen uit Chili , dus ik kende veel mensen die slachtoffer waren geworden van het regime van Pinochet." Het referendum werd in 1988 gehouden en leidde tot het aftreden van de Chileense generaal.

"Ieder kind uit Zuid-Amerika kent het afschuwelijke verhaal van hoe Pinochet aan de macht is gekomen", aldus García Bernal. No is op het filmfestival van Cannes voor het eerst vertoond in een apart regisseurs-programma. Of de film ook naar Nederland komt, is nog niet bekend.