CANNES - Het is in negen jaar Cannes nog nooit voorgekomen dat een paraplu noodgedwongen tot de standaard uitrusting van een journalist behoorde.

Maar na drie dagen hoosbuien en het einde nog niet in zicht, begint iedereen eigenlijk schoon genoeg te krijgen van de aanhoudende regenval in de Zuid-Franse badplaats.

Door Robbert Blokland.

Het weer kan de celebrities niet weghouden van de premieres en (indoor) feestjes. Maar de regen doet wel zichtbaar afbreuk aan de zonnige sfeer die het festival doorgaans kenmerkt.

Doorweekte loper

De rode loper is continue doorweekt, net als de journalisten die doorgaans buiten in de rij moeten wachten tot een zaal zijn deuren opent. Om vervolgens, als het groene licht wordt gegeven, als een troep dolle natte stieren naar binnen te stormen.

Schimmige straatverkopers doen goede zaken deze dagen, want zonder paraplu is het momenteel niet mogelijk om droog van punt A naar punt B te komen. De riolering kan de enorme lading wolkenwater niet goed verwerken, zodat een groot deel van de straten bedekt zijn met diepe plassen.

De Salle de Soixante, de al eerder genoemde tentzaal naast het festivalpaleis, moest maandagochtend zelfs dicht omdat storm en regen het dak flink hadden beschadigd.

Klad

Sowieso komt na het eerste weekend bij iedereen de klad er een beetje in. Veel mensen draaien zich om half acht nog liever een keertje om dan plichtsgetrouw naar de eerste ochtendscreening te snellen. Ook de controleurs bij de deur - die met hun warrige eigen wetten een standaard ergernis voor het aanwezige journaille zijn - lijken minder energie te hebben.

Waar ze de eerste dagen de tassen tot op de naad naspeurden op flesjes water of andere terroristische dreigingen, worden passanten nu op hun mooie ogen geloofd en met een vermoeid gebaar richting de zaal gewuifd.

Bondgirl

Ook sterrentechnisch waren zondag en maandag geen hoogtepunten: stilte voor de storm in de tweede helft van het festival, als onder anderen Brad Pitt, Nicole Kidman en Robert Pattinson hun nieuwste films komen presenteren. Het enige onderonsje was met Bérénice Marlohe, één van de twee Bondgirls uit Skyfall, de langverwachte nieuwe 007-titel.

Met haar indringende donkere ogen bezwoer de 32-jarige Frans-Cambodjaanse schone dat zij alles behalve een “gadget in bikini was” zoals veel van haar voorgangsters. En dat zij in haar vertolking vooral een voorbeeld had genomen aan onze eigen trots Famke Golden Eye Janssen.

"Zij heeft haar hele eigen draai aan het standaard stramien weten te geven en een Bondgirl gecreëerd die mensen zich na bijna 20 jaar nog steeds herinneren. Ik hoop dat mij dat ook gaat lukken met Sévérine."

Rode lopers in Cannes raken doorweekt