AMSTERDAM - Jackie Chan wil niet langer actiehelden spelen. De Chinese acteur heeft geen zin meer om te vechten.

"Ik werk mijn hele leven al in actiefilms, nu ben ik moe", zegt hij in Cannes. "Ik ben niet de jongste meer."

Op de vraag wat voor film hij graag zou willen maken antwoordt de kungfuheld dat The Sound of Music zijn lievelingsfilm is. Chan denkt echter niet dat zijn droom om een musical te maken ooit werkelijkheid gaat worden.

"Mensen kennen me als actieheld en vragen me nooit voor rollen in dat soort films", aldus de acteur en regisseur. "Het is heel moeilijk om andere rollen te krijgen, dat willen de filmbazen niet."

Spijt

Chan is klaar met actiefilms. "Ik hou van actie, maar niet van geweld. Er is al genoeg geweld in deze wereld." De vitale en vrolijke acteur heeft zo'n afkeer van geweld dat hij met spijt terugkijkt op sommige films.

"In Drunken Master vocht ik constant en dronk ik heel veel, later realiseerde ik me dat dit geen goede boodschap is", vertelt Chan. "Daarom heb ik Drunken Master 2 gemaakt, zonder dronk en zonder geweld."

De 58-jarige Chan is op het filmfestival aan de Franse Côte d'Azur om zijn laatste actiefilm Chinese Zodiac te presenteren. Hij werkt momenteel nog aan dat filmproject. "De draaidagen zijn lang en je moet uren wachten. Ik ben klaar voor wat anders." Toch sluit de acteur rollen in Karate Kid 2 en Rush Hour 4 niet uit.

Twijfels

Chan heeft nog energie voor tien en de acteurs die met hem werken in Chinese Zodiac hebben hun bedenkingen over zijn plan te stoppen met actiefilms.

"Als ik helemaal uitgeput ben aan het einde van een filmdag, staat Jackie nog te springen", vertelt de 35-jarige Koreaanse acteur Steve Seungjun Yoo. "Ik geloof echt niet dat dit zijn laatste actiefilm wordt."

Chinese Zodiac wordt Chans honderdste film als acteur. Hij regisseert de actiefilm over een grote internationale bende ook. De vermoedelijk laatste actiefilm van Chan moet in december van dit jaar uitkomen.