AMSTERDAM - Een aantal vrouwelijke filmmakers vindt het belachelijk dat de strijd om de Gouden Palm dit jaar tussen louter mannelijke regisseurs gaat.

De vrouwen hebben zaterdag hun beklag gedaan in de Franse krant Le Monde. Festivaldirecteur Thierry Frémaux vindt de ophef die de vrouwen maken onzin.

De vrouwen hebben het klachtenrelaas geschreven uit naam van het feministische collectief La Barbe.

"Mannen houden wel van diepgang bij vrouwen, maar alleen in hun decolleté", stond er onder meer in. Het artikel is ondertekend door onder anderen Virginie Despentes, de scenariste van Baise-Moi.

Frémaux kan zich niet vinden in de kritiek. "Ik selecteer nooit een film die het niet verdient, alleen omdat hij door een vrouw is gemaakt", zegt hij maandag tegen de Franse krant L'Express. "Dat zou leiden tot quotum en dat komt de zaak niet ten goede."

Jane Campion

De 22 films die tijdens het filmfestival strijden om de Gouden Palm zijn stuk voor stuk geregisseerd door mannen. De vrouwen benadrukken dat Gouden Palm maar één keer werd gewonnen door een vrouw, dat was Jane Campion die in 1993 won met het drama The Piano.

Dit jaar strijden onder meer de nieuwe films van David Cronenberg, Wes Anderson en Jeff Nichols om de Gouden Palm. Het filmfestival van Cannes begint woensdag en sluit zondag 27 mei af met de uitreiking van de filmprijzen.