AMSTERDAM – Het is 31 jaar geleden dat reggaelegende en muziekicoon Bob Marley overleed. "De nieuwe documentaire vertelt het definitieve en complete levensverhaal van mijn vader", zegt de trotse zoon Ziggy tegen NU.nl.

Door de jaren heen is veel geschreven over Bob Marley en zijn muziek. Desondanks is zoon Ziggy, medeproducent van de documentaire, er stellig van overtuigd dat de film Marley de fans iets nieuws te bieden heeft.

"Dit is het ongepolijste, ruwe levensverhaal van mijn vader en zijn invloed op het muzikale landschap van toen."

Bekijk de trailer van Marley

 

"Wat dit project juist zo speciaal maakt is de ongelimiteerde toegang die de makers kregen van familie en vrienden. Allen wilden ze hun steentje bijdragen in het creëren van een allesomvattend portret van Bob Marley. Daardoor is de film Marley een mooie aanvulling geworden op de reeds bestaande materie."

"Regisseur Kevin Macdonald heeft vooral geprobeerd een emotionele connectie te maken met de kijker", stelt Marley. "De unieke archiefbeelden en de intieme aard van de interviews helpen in het creëren van een authentieke sfeer."

Aantrekkingskracht

De getoonde beelden zijn opgenomen op verschillende continenten en geven weer hoe universeel het bereik van Bob Marleys muziek is. "De aantrekkingskracht is groot", denkt zijn zoon. "Mijn vader schreef en zong alles vanuit het perspectief van de gewone man; mensen die moeten vechten om iets te maken van hun leven."

"Bob gaf mensen het gevoel één van hen te zijn. Zijn muziek is oprecht en vertelt zowel zijn verhaal als dat van vele andere uit de lagere klassen van de maatschappij. De eerlijkheid en de emotie waarmee hij zong over zaken als liefde, politiek en armoede maakten hem geliefd bij zijn fans."

Passie

De belangstelling vanuit de filmwereld was groot. Na een lange preproductiefase is de naam op de regisseursstoel uiteindelijk Kevin Macdonald (The Last King Of Scotland, red.) geworden. "Hij is de perfecte keuze voor Marley. Bij onze eerste ontmoeting deed hij mij meteen versteld staan van zijn kennis en passie voor dit project."

Macdonald was niet de eerste keus. "De weg naar Kevin ging langs twee andere grote namen. Allereerst zou Martin Scorsese (The Departed, Shutter Island, red.) de taak op zich nemen. Helaas bleek de timing niet ideaal en verwees hij ons door naar Jonathan Demme (The Silence Of The Lambs, red.)." Deze match liep stuk op creatieve onenigheden.

Stilistisch

"De stilistische benadering voor Marley is volledig toevertrouwd aan de creatieve geest van Kevin Macdonald. Op basis van de beelden kan in ieder geval gezegd worden dat Kevin de documentaire een onmiskenbaar filmische kwaliteit heeft meegegeven."

"Maar daarnaast heeft Kevin Macdonald zich ook laten leiden door de muziek. Vooral dit aspect heeft de film een eigen ritme gegeven. De regisseur en zijn crew zijn zeer grondig te werk gegaan in hun research. Zo grondig zelfs dat ook ik een zee aan nieuwe details en anekdotes heb opgedaan tijdens de productie."


De documentaire Marley is te zien in twaalf zalen.