AMSTERDAM - De Nederlandse filmmaker Jeroen van Velzen heeft op het Tribeca Film Festival in New York de prijs voor beste nieuwe regisseur gewonnen voor zijn documentaire Wavumba, Zij Die naar Vis Ruiken.

Dat maakte de festivalorganisatie vrijdag bekend.

De prijs bestaat uit 25.000 dollar en twee bijzondere foto's van fotografe Cindy Sherman. De jury prees vooral Van Velzens overtuiging in zijn stijl, zijn ingetogenheid en zijn aandacht voor een cultuur die snel aan het verdwijnen is.

"Het is een hypnotiserend verhaal over mens en natuur, niet bang voor stilte en vol angstaanjagende schoonheid. We kijken reikhalzend uit naar zijn volgende film."

Haaienvisser

Wavumba, Zij Die naar Vis Ruiken gaat over een oude Keniaanse haaienvisser die zijn jonge pupil wil opleiden in het uitstervende vak. Voor hij definitief aan land blijft, wil hij nog één grote vangst maken.

Van Velzen groeide op in Kenia, waar hij van een oude visser veel verhalen hoorde over zeegeesten en magische krachten. Hoewel ook de filmmaker steeds volwassener werd en zijn geloof in magie verloor, bleef hij terugverlangen naar de onbevangen manier waarop hij vroeger in het leven stond en naar de magie die alles kleur gaf.

De film beleefde zijn première tijdens het IFFR 2012 in Rotterdam, met een selectie voor het Bright Future-programma. Wavumba, Zij Die naar Vis Ruiken was vanaf 19 februari te zien in de Nederlandse filmtheaters.