AMSTERDAM - Justin Lin gaat het over een heel andere boeg gooien. De Taiwanese regisseur, vooral bekend van de Fast & Furious-films, gaat het toneelstuk Chinglish verfilmen. 

Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. De romkom gaat over de taalbarrière van een Amerikaan in China.

In het stuk reist een Amerikaanse zakenman naar China om daar zijn familiebedrijf in uithangborden uit te breiden. Hij komt er al snel achter dat de taalbarrière groter is dan hij vermoedde, vooral waar het emoties betreft. Een belangrijk kenmerk van het toneelstuk is het gebruik van zowel Engels als Mandarijn.

"Vanaf het moment dat ik Chinglish zag, begon ik me voor te stellen hoe het zou zijn deze intelligente komedie over twee botsende culturen te verfilmen", zegt de 38-jarige Lin.

Scenario

David Henry Hwang, die het stuk schreef, gaat zich ook over het filmscenario buigen. Hij en Lin gaan de film ook coproduceren. "Ik vind Justins werk al sinds zijn debuutfilm Better Luck Tomorrow geweldig", zegt hij. "Het voelt goed om met hem te werken aan de verfilming van mijn stuk."

Chinglish ging vorig jaar oktober in première in Chicago en werd zeer enthousiast onthaald door zowel pers als publiek. Het stuk won meerdere theaterprijzen, waaronder Joseph Jefferson Awards voor beste productie, regie en actrice.