AMSTERDAM - De eerste beelden van The Hobbit: An Unexpected Journey zijn niet erg positief ontvangen.

Journalisten en bioscoopeigenaren hebben de eerste tien minuten gezien en waren over het algemeen niet te spreken over de eerste 3D-film die 48 beelden per seconde toont. Normaliter wordt een film afgespeeld met een snelheid van 24 beelden per seconde.

Het begin van de film werd getoond op de jaarlijkse conventie van de Amerikaanse vereniging van bioscoopeigenaren Cinemacon in Las Vegas. "Het haalt de warmte uit een film," zegt een bioscoopeigenaar tegen de Amerikaanse krant LA Times.

Natuur

Over de natuurbeelden waren de meesten nog wel enthousiast. "Maar het effect was anders bij de scènes waarin iedere beweging en iedere porie van de acteurs kristalhelder in beeld worden gebracht", schrijft de krant. Dat was te realistisch voor een aantal beursdeelnemers. "Het leek op een tv-film", reageert een andere bioscoopeigenaar. "Het contrast in de beelden is er nog niet, alles zag er of te helder of juist te donker uit."

Journalist Amy Kaufman noemt de film in haar krant 'hyperrealistisch'. "De beginscène in de bergen ziet er scherper uit dan de meeste natuurfilms." Ze is minder enthousiast over de scènes waarin acteurs te zien zijn.

Delen

Volgens regisseur Peter Jackson geven de 48 beelden per seconde juist een realistischer beeld. "De bewegingen zijn soepeler en je heb geen last van flikkerende beelden." The Hobbit, de prequel van The Lord of the Rings-trilogie, is opgenomen in twee delen.

Het eerste deel draait eind dit jaar in de bioscoop. Het tweede deel, The Hobbit: There and Back Again, staat gepland voor december volgend jaar.