AMSTERDAM - Sylvester Stallone krijgt deze week een prijs voor zijn gehele filmcarrière op de conventie van de Amerikaanse vereniging van bioscoopeigenaren Cinemacon in Las Vegas.

De filmmaker wordt geprezen om zijn werk als acteur, scenarist en regisseur, laat de organisatie weten.

"Gedurende zijn indrukwekkende carrière van bijna veertig jaar heeft Sylvester Stallone laten zien dat hij steeds het publiek weet te boeien", zegt topman Mitch Neuhauser.

Cinemacon ging maandag van start en duurt tot en met donderdag. Stallone krijgt de award op de slotavond overhandigd.

Rocky

De inmiddels 65-jarige Stallone kreeg in 1976 een Oscarnominatie voor zowel beste acteur als beste scenario voor zijn boksdrama Rocky. Naast Rocky Balboa is zijn bekendste personage ongetwijfeld de Vietnamveteraan John Rambo, waarvan inmiddels vier films verschenen en een vijfde al lang op Stallone's verlanglijstje staat.

De acteur is ook al jaren actief achter de camera. Zo regisseerde hij onder meer Rocky II, III en IV en het zesde deel Rocky Balboa. Stallone schreef en regisseerde ook The Expendables, de keiharde actiefilm uit 2010 met zowat alle actiesterren uit de jaren tachtig en negentig, waarin hij de hoofdrol speelde.

Expendables

Voor het vervolg The Expendables 2, dat in augustus verschijnt, besloot Stallone het alleen bij acteren te houden. De regie is in handen van Simon West, die eerder onder meer Lara Croft: Tomb Raider en The Mechanic regisseerde.