Oorlog verwoest levens, maar smoort ook prille liefdes in de kiem. Dat is het hoofdthema van Cold Mountain, dat zich afspeelt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, in de tweede helft van de negentiende eeuw.

Bekijk video: (met trailer)
Modem/ Breedband

In de openingsbeelden van Cold Mountain wordt al getoond hoe wreed de Burgeroorlog zich in een paar jaar zou ontwikkelen: tot een loopgravenoorlog waarin het slagveld een slachtveld werd. @@@

Drie jaar eerder gaan de zuidelijke staten -waar Cold Mountain, North Carolina deel van uitmaakt- nog enthousiast de oorlog in. De 'Dixies' zullen de noorderlijke 'Yankees' wel even mores leren. Inman (Jude Law) staat wat minder te trappelen: er bloeit net iets moois op tussen hem en de zuidelijke schone Ada (Nicole Kidman), die nog maar kort in het dorp woont. Hun eerste kus is meteen een afscheidszoen.

Borduren

Drie jaar lang stuurt Ada brieven zonder antwoord te krijgen. In de tussentijd sterft haar vader (Donald Sutherland) en laat ze haar boerderij verslonzen. Want alle mannen vechten aan het front en Kidman heeft niets geleerd wat haar bij het harde bergleven van pas kan komen. Wat moet je met Latijn of borduren als je geen akker kan omploegen? Gelukkig krijgt Ada hulp van de ruige zwerfster Ruby (een geestig maar karikaturale rol van Renée Zellweger).

Wensput

Inman is inmiddels gewond geraakt én gedeserteerd en begint de lange en gevaarlijke thuisreis. Daarop zal hij zoveel hindernissen tegenkomen dat het wonder mag zijn als de geliefden elkaar nog levend zullen terugzien. In een wensput zag Ada weliswaar een man terugkomen, maar was dat Inman? En waarom viel hij in de sneeuw?

Kruidenvrouwtje

Cold Mountain is alleen al door zijn lengte (2 1/2 uur) en opzet (kostuumdrama) een epos te noemen. Het lastige is dat de het drama nooit echt voelbaar wordt. Het script van regisseur Minghella (The English Patient) staat vol potentieel klassieke scènes, maar ze komen helaas niet van het papier los. Als Ada en Inman samen een duif vangen in een witte kerk zit dat toch echt dichter tegen de kitsch van een boeketreeks aan. En het kruidenvrouwtje dat de gewonde Inman helpt doet vooral aan Klazien uut Zalk denken.

Oversekste dominee

Cold Mountain is degelijk drama dat maar niet meeslepend wil worden. Typerend is dat de meeste plezier beleefd kan worden aan de bijrollen van Zellweger (al is haar Oscarnominatie én Bafta echt te veel eer) en Phillip Seymour Hoffman, als een oversekste dominee met constipatie. Het einde is uiteraard dramatisch, maar liet mij in elk geval net zo koud als de berg uit de titel.

Cold Mountain won het afgelopen weekend op uitreiking van de Britse Oscars slechts twee Bafta's uit 13 nominaties: voor de muziek en voor Renée Zellweger. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de meerderheid van de zeven Oscarnominaties worden verzilverd.

Het Parool: "de film emotioneert als romantisch drama nauwelijks (..) u kunt uw zakdoekjes thuislaten"
De Volkskrant: "prestigeproject zonder ontroering"
In 59 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm