AMSTERDAM - Koningin Beatrix heeft woensdagavond het filmmuseum EYE in Amsterdam geopend.

Samen met directeur Sandra den Hamer opende de koningin het filmmuseum door op een rode knop te drukken, NU.nl was erbij.

Filmmuseum EYE is het nieuwe onderkomen van het Film Instituut Nederland. De collectie van het museum beslaat de gehele filmgeschiedenis van stomme films en krakende opnames tot de nieuwste HD producties.

Bekijk video

Kunst

Acteur Barry Atsma vertelt aan NU.nl dat het filmmuseum belangrijk is voor het opleiden van jonge professionals, educatie van kinderen, het leren naar films kijken en het restaureren van oude films. “Maar ook voor het eten van een broodje aan het IJ, dit is natuurlijk een fantastische plek om gewoon te zitten.”

Volgens Actrice Nelly Frijda heeft film recht op EYE. "Film is een absoluut volwassen tak van kunst die ook een museum verdient." Programmamaker en presentatrice Lauren Verster vindt "film een van onze belangrijkste kunstvormen."

Het filmmuseum bestaat uit vier filmzalen, een tentoonstellingsruimte en een interactieve opstelling. In het museum worden verscheidene exposities gehouden van grote cineasten.

Ambitie

"Ik hoop dat het nog heel lang duurt voordat ik hier wordt opgebaard", grapt Mimoun Oaissa, bekend van Shouf Shouf Habibi, over zijn ambities om ook in het filmmuseum te komen.

Voor Barry Atsma is het juist zijn doel om zelf herinnerd te worden in het filmmuseum. "Ik moet hier ook in. Alles is om hier in het museum te komen."

Het grote museum ligt aan de noordoever van de IJ tegenover Amsterdam Centraal. Vanaf het treinstation vaart een pont op en neer naar het filmmuseum. Het in het oog springende gebouw is ontworpen door de architecten Roman Delugan en Elke Delugan-Meissl, die eerder al aangaven niet naar de opening te komen.

"Van buiten vind ik het spacy", zo omschrijft Georgina Verbaan dan ook. "Het is een bijzonder gebouw, ik ben benieuwd hoe het er van binnen uit ziet."