AMSTERDAM - De plannen voor een standbeeld van Robocop in de Amerikaanse stad Detroit vorderen gestaag. 

"Het is alleen de vraag waar en wanneer", zegt de initiatiefnemer van de geldinzamelingcampagne Jerry Pfaffendorf tegen de Amerikaanse krant Detroit News.

De politieagent Robocop - half mens, half robot - maakte in de naar hem genoemde film uit 1987 de straten van een futuristisch Detroit weer veilig. Filmstudio MGM heeft laten weten 'blij verrast' te zijn met het project en heeft toestemming gegeven voor het standbeeld.

Scannen

Het wachten is nu echter op de Canadese fabrikant die het originele kostuum uit de film moet scannen. De stukken worden gevormd tot schuimrubberen versies die in totaal een ruim drie meter hoge Robocop vormen.

De onderdelen worden uiteindelijk naar Detroit verzonden waar een plaatselijke gieterij er een bronzen beeld van maakt. Lang is gezocht naar een gieterij in Detroit, om zo ook het eindresultaat 'binnen de stad' te houden.

Huidige problemen

De benodigde vijftigduizend euro was binnen zes dagen via een online inzamelingsactie opgehaald. Sommige critici zijn van mening dat het metershoge beeld van Robocop slechts de aandacht vestigt op de huidige problemen van de stad.