AMSTERDAM - De Nederlandse familiefilm Iep! is verkocht aan China. De film over het vogelmeisje Iep is vanaf 1 juni in de Chinese bioscopen te zien.

Dat heeft distributeur Lemming Film woensdag bekendgemaakt.

De verkoop van de jeugdfilm aan China is uitzonderlijk, omdat het land jaarlijks maar een beperkt aantal buitenlandse films aankoopt.

Het merendeel van die films zijn Hollywoodproducties. Toch worden er vaker Nederlandse films aan China verkocht. Zo ging Zoop in Afrika in 2006 naar China, net als Oorlogswinter in 2010.

'Gelukkig'

"Ik ben er heel gelukkig mee", zegt Leontine Petit van Lemming Film in een reactie. "Ik hoop dat dit een eerste stap is naar een mogelijke coproductie met China." Iep!, gebaseerd op het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen, is al verkocht aan veertien landen, waaronder Brazilië, Zuid-Korea en Denemarken.

Iep! werd uitgebracht in 2010. De productie ging niet over rozen. Regisseuse Rita Horst distantieerde zich van de film, omdat de producent zonder haar toestemming de film met een kwartier had ingekort.

De cast en crew, onder wie Huub Stapel, steunden Horst en spraken van een 'enorme blunder'. Toch was de film ook in Nederland met meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers een succes.