AMSTERDAM - De Vlaamse regisseur Nic Balthazar vindt het idioot dat Vlaamse films Nederlandse remakes krijgen.

"We zijn elkaars film aan het remaken in dezelfde taal. Dat is toch van de beren besnuffeld", zegt de regisseur.

"Het is ongelofelijk dat wij tussen Nederland en Vlaanderen onze films amper uitwisselen," vindt de Gentenaar die jarenlang voor de Vlaamse TV-zender Canvas het programma Filmfan presenteerde. "Het is alsof de Amerikanen de Engelse films zouden namaken en vice versa. Dat doen zij toch ook niet? En zij spreken ook licht anders."

De Vlaamse films Loft heeft een Nederlandse versie en ook de komedies Hasta la Vista en Smoorverliefd krijgen een remake. Andersom wordt bijvoorbeeld de onlangs verschenen Nederlandse film Black Out opnieuw gemaakt in Vlaanderen.

Bekijken

De 47-jarige regisseur heeft dan ook liever niet dat zijn drama Tot Altijd een Nederlandse versie krijgt. Het drama gaat over het leven van politicus Mario Verstraete die leed aan MS. Hij was een van de eerste die in België gebruik maakte van de euthanasiewet, waar hij ook voor heeft gestreden.

Balthazar vindt dat Nederlanders en Vlamingen elkaars films meer moeten bekijken. "Een film als Rundskop is voor een Oscar genomineerd, maar heeft in Nederland een rundskop of twee gevonden als publiek." Omgekeerd geldt het volgens de Vlaming ook. "Komt een Vrouw bij de Dokter heeft in Nederland meer dan een miljoen bezoekers getrokken en bij ons niemand."

Buren

Volgens Balthazar zijn Nederland en Vlaanderen elkaar op verschillende culturele vlakken uit het oog verloren. "Hoe meer we met internet en digitale televisie de wereld bij ons krijgen, hoe meer we ons eigenlijk toespitsen op een klein gebiedje." De regisseur baalt daarvan. "Zot genoeg verliezen we dan zelfs nog onze dichtste buren."

In zijn nieuwe film Tot Altijd heeft hij samengewerkt met de Nederlandse muzikant Henny Vrienten en een aantal scènes opgenomen in Nederland. Zijn drama is voor de Nederlandse markt ondertiteld. "Voor ons is het heel vreemd dat onze films in Nederland ondertiteld worden, omdat we dezelfde taal spreken." Tot Altijd draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.