LOS ANGELES - De legendarische Amerikaanse tekenfilmmaker Chuck Jones is vrijdag door hartproblemen overleden. De man die onder andere Bugs Bunny, Daffy Duck en Road Runner tot leven wekte is 89 jaar geworden.

Bekijk video

De op 21 september 1912 in Spokane, Washington, geboren Jones maakte meer dan driehonderd animatiefilms, waarvoor hij drie oscars kreeg. Hij ontving ook een ere-oscar voor zijn gehele oeuvre.

Jones trad in 1936 als tekenaar in dienst van de Leon Schlesinger Studio die later werd overgenomen door Warner Bros. Daar kwam hij te werken onder de al even legendarische Tex Avery en maakte twee jaar later zijn eerste animatiefilm 'The Night Watchman'.

Doornroosje

In 1948 verscheen de eerste tekenfilm van zijn geesteskindje Road Runner. Hij bleef bij Warner Bros tot het bedrijf de tekenfilmafdeling in 1962 sloot. Tussendoor maakte hij een uitstapje naar Walt Disney waar hij meewerkte aan 'Doornroosje'.

In 1957 maakte hij de Bugs Bunny-klassieker 'What's Opera Doc?' Deze film werd in 1992 als eerste tekenfilm toegevoegd aan het Amerikaanse Nationale Film Register, een eer die slechts ongeveer honderd films tot nu toe te beurt is gevallen. Alleen rolprenten die behoren tot de meest culturele, historische of esthetisch belangrijke films worden in het register opgenomen.

Begin jaren zestig maakte Jones de overstap naar de MGM-studio, waar hij onder meer nieuwe episodes maakte van Tom en Jerry. Tot hoge leeftijd bleef Jones actief in de filmindustrie en bleef hij tekenen. Hij overleed thuis in Corona del Mar in de Amerikaanse staat Californië met zijn vrouw Marian aan zijn zijde.

Voor het bekijken van de video's heeft u RealPlayer