BERLIJN - De film Gegen die Wand (Head On), een Duitse film van de Turkse regisseur Fatih Akin, heeft zaterdag op het internationale filmfestival in Berlijn de Gouden Beer gewonnen. Dat is de prijs voor de beste film.

Het is het 54e internationale filmfestival van Berlijn, een van de belangrijkste ter wereld. De winnaars werden bekendgemaakt door juryvoorzitter Frances McDormand, een Amerikaanse actrice. Gegen die Wand vertelt het verhaal van een jonge Turkse uit Hamburg die haar conservatieve ouderlijk huis ontvlucht. De film benadrukt de moeilijkheden van de tweede generatie Turken in Duitsland.

De Zuid-Afrikaanse actrice Charlize Théron (die in Monster een seriemoordenaar speelt) en de Colombiaanse Catalina Sandino Moreno (voor haar rol als drugsrunner in Maria Full of Grace) kregen beiden de Zilveren Beer voor de beste actrice. De prijs voor beste acteur ging naar de Uruguayaan Daniel Hendler voor zijn rol in El Abrazo Partido. Deze lowbudgetfilm van de Argentijnse regisseur Daniel Burman (30) kreeg bovendien een Zilveren Beer. De film gaat over een Argentijn die in Israël naar zijn vader op zoek gaat.

De Zilveren Beer voor de beste regisseur ging naar de Koreaan Kim Ki-duk. Hij maakte de film Samaria, over jonge Aziatische vrouwen die hun geluk zoeken in het westen. De Kroatische productie Svjedoci (Getuigen) van Vinko Bresan ontving van een speciale jury de Vredesprijs. De film gaat over de moord op een Servische burger.