AMSTERDAM - Het leven van de Spaanse kunstenaar Salvador Dali wordt verfilmd.

De Amerikaanse filmmaatschappij Imagine Entertainment, opgericht door regisseur Ron Howard en producent Brian Grazer, werkt aan de verfilming. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Grazer, bekend van de serie 24 en films als American Gangster en J. Edgar, gaat de film produceren.

De biografische film gaat over de invloed die Dali had op de schilderkunst, filmkunst en mode en zijn onstuimige huwelijk met zijn kleurrijke vrouw Gala. De surrealistische kunstenaar leefde van 1904 tot 1989.

Scenario

Het scenario wordt geschreven door de relatief onbekende Paige Cameron. "We zijn onder de indruk van haar kennis van Salvador Dali's kunst en leven, maar ook in haar inzichten en talent voor het vertellen van verhalen", zegt Grazer.

Dali is vaker te zien in films. Zo speelde Twilight-ster Robert Patinson Dali in een biografische film uit 2008 en was Adrien Brody vorig jaar te zien als de kunstenaar in Woody Allens Midnight in Paris.

Stichting

Wel is Cameron de eerste die voor een filmproject toegang krijgt tot archieven, brieven en andere materialen van de Gala-Salvador Dali Stichting. "De stichting was altijd alleen geïnteresseerd in een biografische film als het wordt gemaakt door een succesvol team," zegt de beheerder. Dat team is nu gevonden.

Wanneer de film in productie gaat, is nog onbekend.