LONDEN - Jack Nicholsons rol in de filmklassieker One Flew Over The Cuckoo’s Nest is door het Britse blad Total Film verkozen tot de best vertolkte filmrol aller tijden.

Robert De Niro’s rol in Raging Bull eindigde in de top-200 op de tweede plaats, terwijl Daniel Day-Lewis de top-3 completeerde voor zijn acteerprestatie in There Will Be Blood.

Nicholson won in 1975 een Oscar voor zijn vertolking van de psychiatrische patiënt RP McMurphy, die zijn medepatiënten leidt in een opstand tegen het regime van de inrichting.

Volgens Jamie Graham van Total Film was er een duidelijke winnaar: “Er zijn maar weinig acteurs met het charisma van Jack Nicholson en RP McMurphy was zijn absolute meesterwerk.”

Antiheld

Hij vervolgt: “Nicholson weet in One Flew de perfecte antiheld neer te zetten. Hij combineert gevaar, charisma, moed, angst en humor in een onvergetelijke prestatie. Met zijn wilde haar en intense blik overtuigt hij iedereen die de film ziet. Deze rol was de springplank voor de rest van zijn briljante carrière.”

Day-Lewis is de hoogstgenoteerde Brit in de lijst voor zijn rol als brute oliebaron Daniel Plainview in There Will Be Blood uit 2007. Het is overigens de meest recente acteerprestatie in de top-10. De eerste actrice in de lijst is Emily Watson op plaats vijf voor haar rol in Breaking The Waves.

The top-10 van Total Film:

1. Jack Nicholson (One Flew Over The Cuckoo’s Nest)

2. Robert De Niro (Raging Bull)

3. Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood)

4. Al Pacino (The Godfather, Part II)

5. Emily Watson (Breaking The Waves)

6. Marlon Brando (On The Waterfront)

7. Denzel Washington (Malcolm X)

8. Jane Fonda (Klute)

9. Paul Newman (The Hustler)

10. Liam Neeson (Schindler’s List)