AMSTERDAM - Dick Maas moest tijdens het werken aan zijn nieuwe film Quiz veel controle afstaan. Dat vertelt de regisseur in een interview aan NU.nl.

"Dit is de eerste film van mijn hand die zich toespitst op interactie tussen acteurs en niet op stunts. Dat was nieuw voor me. Een auto kun je besturen. Acteurs niet. Ik probeer overal controle over te houden, maar die raakte ik dus tijdens het maken van deze film voor een deel aan de acteurs kwijt", zegt Maas.

"Maar we begrepen elkaar goed en ze hadden niet de vrije hand", vervolgt de regisseur.

Geniale gek

In de film ziet een bekende quizmaster, gespeeld door Barry Atsma, hoe zijn wereld op de kop wordt gezet door een geniale gek, Pierre Bokma, en zelf kandidaat wordt in een levensgevaarlijk vragenspel.

Atsma kon voelen dat de manier van werken nieuw was voor de regisseur.

"We hebben twee weken lang in een restaurant gefilmd hoe Pierre en ik aan tafel zitten en een psychologisch steekspel uitvoeren. Dick Maas vond het erg spannend, op een gezonde manier. Misschien wel spannender dan wij. Maar hij is een echte acteur-regisseur en wist precies hoe hij de scènes wilde."

Spanningsboog

Voor Maas was het vooral een uitdaging om de tafelscène, die een groot deel van de film beslaat, in een prikkelende spanningsboog te gieten.

"Tijdens de opnames hebben we de scènes op verschillende manieren gespeeld. Rustiger of juist extremer. Je kunt namelijk niet 100 procent inzien hoe een spanningsboog verloopt over negentig minuten. In de montage hadden we daarom de keuze uit verschillende scènes."

'Satanisch plezier'

Bokma, die een "satanisch plezier" beleefde aan het uitbeelden van een slechterik, speelde een denkbeeldige wedstrijd tegen Maas.

"Als je met een bizarre regisseur als Dick Maas draait, is het de sport om aan zijn gezicht te zien wat hij van een scene vindt. Maar dat toont hij amper. Je moet er achter komen wat hij wil, zonder het hem te vragen. Je wilt hem voor zijn, hem willen lezen."

De psychopaat die Bokma speelt lijkt veel op het door Heath Ledger vertolkte personage The Joker uit The Dark Knight. Een bedeesd en berekenend figuur dat met beleefdheid passieve agressie op zijn slachtoffer uitoefent. Bokma erkent de vergelijking, maar hoopt niet dat mensen dezelfde parabel opstellen.

"Ik vond gewoon dat ik het zo moest doen", aldus Bokma. Ook Maas ziet enige overeenkomst. "Ik had The Joker niet voor ogen, maar ik herken de vergelijking wel."

Grote stap

Voor Barry Atsma was de samenwerking met Dick Maas een "grote stap". "Er is een beeld ontstaan waardoor het lijkt dat de films van Dick niet het eerste zijn dat bij mij past. Omdat ik het geluk heb gehad in een aantal succesvolle, maar dramatisch films te hebben gespeeld en ik ben daarnaast ook een serieuze toneelacteur. Ik probeer echter altijd keuzes te maken die elkaar compenseren. Ik wil ervaren welke hoeken ik in kan", verklaart Atsma.

Voor Maas was Barry Atsma een logische keuze. "Ik heb altijd gezegd dat ik de beste acteurs neem. Maar er is maar een beperkt aantal acteurs zoals Barry in Nederland voorhanden. Er is gewoon niet zoveel keuze. Dat is vervelend."

Barry-moe

Zowel Atsma als Maas erkennen echter dat Nederland Barry-moe is. De acteur verschijnt frequent in de media en is op dit moment ook in de film Taped te zien. "Hij speelt niet eens in zoveel films. Maar het is nu gewoon een opeenhoping", licht Maas later toe.

"Ik zoek het niet echt op. Ik doe mijn werk en ga zo nu en dan naar een première. Maar tot aan de opnames van Knielen op een bed violen ga ik even niks doen", zegt Atsma. "Misschien is het ook wel een goed moment om een totaal andere richting in te gaan als acteur."