Minstens twee keer wordt er in Feestje! een plaagstoot uitgedeeld naar Ik Ook Van Jou. De makers zijn het er blijkbaar over eens geworden dat de vorige samenwerking tussen Ruud van Hemert, Antonie Kamerling en Beau van Erven Dorens mislukt was. Maar Ik Ook Van Jou was heilig bij het prul dat Feestje! heet. De film doet je wensen dat de ruzie tussen Van Hemert en de acteurs na Ik Ook Van Jou nooit was bijgelegd. @

Bekijk video: (met trailer)
Modem/ Breedband

Kamerling (37) en Van Erven Dorens (33) spelen twee eeuwige studenten, Thijs en Ben. Ben gaat trouwen met Talitha (Chantal Janzen, die na Fighting Fish alweer haar tweede zeperd van dit jaar binnen heeft). En dat kan de puberale versierder Thijs niet verkroppen, want ze zouden toch samen een restaurant beginnen? Dat de hoofdrolspelers als dertigers te oud zijn voor hun rollen is nog daar aan toe, maar van alle grappen en verwikkelingen in Feestje! dampen een muffe jaren zeventig-lucht af.

Help! De dokter verzuipt!

Het begin van Feestje! doet al het ergste vrezen: een slecht geanimeerde zaadcel, met wipgeluiden eronder. Wanneer later Thijs' nieuwe bovenbuurvrouw in het studentenhuis een luchtbed oppompt is dat aanleiding voor een running gag over 'luidruchtig pompen' die de eerste keer al niet leuk is. En sinds Help! De Dokter Verzuipt!, in de verre jaren zeventig, hebben we niet zoveel personages zien vallen of nat worden zonder dat het ook maar één keer leuk wordt.

Ook de overdreven deftige intonatie van Trudy Labij doet aan een vergeten jaren zeventig klucht denken. En is de eeuwige student niet sowieso een fenomeen dat na de jaren tachtig de nek is omgedraaid met de invoer van de prestatiebeurs? Zelfverklaarde studentenspecialist Beau had beter moeten weten.

Papa is Razend!

Oude bok Van Hemert (65), ooit maker van Mama is Boos! heeft nog een bijrolletje in rolstoel en figureert in de film tevens op de Terminator-achtige poster van de film Papa is Razend- leuk bedacht, jammer dat de jonge doelgroep waarschijnlijk geen idee heeft wat er met deze inside-joke wordt bedoeld.

Van Hemert probeert krampachtig nog wat moderne elementen in zijn film in te passen, met een zwak subplotje over een opvangtehuis voor voornamelijk zwarte hangjongeren, die -uiteraard- prachtig kunnen zingen. Dat Sexual Healing een belangrijke rol in het verhaal spreekt, versterkt de indruk dat Van Hemert een minstens 20 jaar oud script heeft verfilmd.

Liever Verliefd

Maar het script is wel degelijk van Mischa 'All Stars' Alexander, en dus van recente datum. Het vederlichte en thematisch verwante Liever Verliefd wordt met terugwerkende kracht een meesterwerk na het zien van deze ellende. De platte lol van Feestje! wekt de nare indruk dat er nooit een Lek, Van God Los of Shouf Shouf Habibi is gemaakt.

Eén klein positief puntje: het is een prestatie van de debuterende Daphne Bunskoek dat ze in de slechtste Nederlandse film sinds De Zeemeerman (en dan reken ik Adrenaline mee) zowaar overeind weet te blijven.

Het Parool: "oubollige wereld (..) hoe puberale, hoe geestiger"
De Volkskrant: "onsamenhangende, onlogische film (..) bar getimede grappen (..) de acteurs lijken allemaal in een andere film bezig te zijn"
In 89 zalen