De ophef die momenteel in de VS heerst over de bijna-blote borst van Janet Jackson is net zo typerend voor de puritiense Amerikaanse volksaard als de hypocriete verontschuldigingen van de 'daders'. In Nederland kijken we nauwelijks meer op van een blote borst - de laatste keer was toen Katja uit de kleren ging voor Oesters van Nam Kee. Maar in Hollywood is het wereldnieuws als een filmster een halve naaktrol speelt. @@

Bekijk video: (met trailer)
Modem/ Breedband

Zo ook Meg Ryan in de film In The Cut - een toepasselijke maar tevens ongelukkige titel voor een erotische thriller. Zij speelt Fran, een muizige lerares creatief schrijven die graag met de gevaarlijke kanten van het stadsleven flirt. Soms letterlijk, zoals met de zwarte leerling die haar street-slang bijbrengt, maar tevens een ongezonde belangstelling voor seriemoordenaars vertoont.

Psychopaat

En laat er nu net weer een moordende psychopaat rondwaren, in zomers New York. Het hoofd van het vorige slachtoffer wordt onder Frans raam gevonden, maar ze lijkt er niet echt geschokt of gealarmeerd door. Iets meer belangstelling vertoont ze voor de rechercheur (Mark Ruffalo) die het buurtonderzoek doet, maar dat komt ook doordat ze zijn tatoeage herkent: een schoppen 3. Die heeft ze eerder gezien bij iemand die zich in de kelder van een café liet afzuigen terwijl Fran stiekem toekeek. Ja, In the Cut is nu eenmaal een broeierige thriller.

Onderbuik

Dat broeierige is het sterke -sfeer!- maar ook het zwakke punt in de film. Dat vrijwel alle hoofdpersonen zich door hun onderbuik en niet door hun hersens laten leiden zou nog te begrijpen zijn als het alleen maar een zoele zomer was. Maar zelfs nu er in de buurt een seriemoordenaar huishoudt blijven Fran en haar halfzus Pauline (Jennifer Jason leigh) in opwaaiende zomerjurkjes door de stad lopen, ook midden in de nacht. En zelfs nadat Fran is overvallen blijft de huissleutel in de bloempot opgeborgen: veilig bewaakt door boeddha.

En dan wordt Fran ook nog lastig gevallen door een gestoord ex-vriendje, of meer een one- (of two-)night stand. Deze dreigt zijn hond te onthoofden als Fran er niet oppast. Welbeschouwd loopt er geen normaal mens rond in In the Cut, want ook Pauline moet voor de rechter komen wegens het stalken van getrouwde arts. Waar Fran ook al niet heet of koud van wordt.

Natte droom

In the Cut is met al zijn onwaarschijnlijkheden nog het best te waarderen als een natte droom van Fran, zoals Tom Cruise eerder koortsachtig door New York liep in Eyes Wide Shut. Als erotische vrouwenfilm is het verhaal nog te pruimen, maar als whodunnit is het een lachertje. In interviews gaf Campion weliswaar aan dat de film, gebaseerd op de gelijknamige bestseller) ook niet als thriller gezien moet worden. Maar het thriller-element (waarvan de trieste afloop voor de film in een happy end werd veranderd) speelt een te grote rol in de film om te kunnen negeren.Het Parool: "een deprimerende film, die afrekent met romantische clichés over liefde"
De Volkskrant: "een teleurstellende film (maar) toch dwars en interessant"
In 14 zalen