De lijvige komiek en acteur Jack Black draait al ruim tien jaar mee in Hollywood, maar moest de eerste jaren van zijn carrière genoegen nemen met bijrolletjes. Maar toen hij drie jaar geleden een verpletterende indruk maakte als bemoeizuchtige platenverkoper in High Fidelity kon niemand meer om Jack Black heen. Niet alleen speelde hij hoofdrolspeler John Cusack bijna van het doek, Black bleek aan het slot ook nog over een goede zangstem te beschikken, tot verbazing van velen. Een fenomeen was geboren. @@@@

Bekijk video: (met trailer)
Modem/ Breedband

Ingewijden kenden Blacks muzikale kant allang: samen met Kyle Gass vormt hij het rockduo Tenacious D, vooral bekend van de scabreuze rock-balad Fuck Her Gently. Black combineerde zijn dubbele loopbaan, en draafde op naast Gwyneth Paltrow in Shallow Hal. Veel van zijn rollen -ook in Orange County bij voorbeeld- borduurden door op het imago van botte lomperik. Maar met School of Rock heeft Black de rol van zijn leven gevonden- wederom als lomperik.

Rockles

Black speelt de gesjeesde popmuzikant Dewey die zich, in een wanhopige poging aan geld te komen, uitgeeft voor zijn kamergenoot. Dat levert hem een invalbeurt als leraar op, op een nette kostschool. Aanvankelijk zit Dewey voornamelijk zijn tijd uit, maar als hij hoort hoe braaf de muzieklessen zijn, besluit hij de kinderen een lesje rockgeschiedenis te geven. Een conflict met de bitse directrice (Joan Cusack, zus van John én ook al uit High Fidelity) kan niet uitblijven.

One man show

Het verhaal van School of Rock heeft weinig om het lijf: het is één grote one man show van Jack Black, met de klas als podium en de kids als publiek. Maar het is wél een hilarisch optreden, dat een hele film lang leuk blijft. Goed, je moet wel van Jack Black houden, maar als hij zelfs de bitse directrice om zijn vinger weet te winden moet iedereen wel voor de bijl gaan.
Het Parool: "Jack Black speelt met een onstuitbare energie (..) maar doet soms verlangen naar een regisseur die op de rem trapt"
De Volkskrant: "een gladde komedie (..) de non-conformistische boodschap van de docent verdwijnt in het formule-scenario"
In 49 zalen