LOS ANGELES - De baas van de Oscaruitreikingen, FrankPierson, is tegen plannen van de televisiezender ABC om derechtstreekse uitzending van het Oscargala dit jaar met vijfseconden te vertragen. ABC wil daarmee voorkomen dat de kijkers op februari onverwacht worden geconfronteerd met bijvoorbeeld eenblote borst van Janet Jackson, zoals dat kortgeleden op deAmerikaanse buis gebeurde.

Volgens de BBC vreest Pierson voor de toekomst, omdat hij deuitzendvertraging beschouwt als een ''vorm van censuur''. Volgenshem gaat het niet direct om staatscontrole, maar het kan volgenshem niet zo zijn dat televisiemaatschappijen zich op deze wijzebeperkingen opleggen uit vrees voor mogelijke kritiek van overheidof maatschappij.

Inhouden

De producent van het Oscargala, Joe Roth, heeft allegenomineerden voor de prestigieuze filmprijzen al gezegd dat zezich een beetje moeten inhouden als ze in beeld komen. Hijverzekerde wel dat winnaars van een Oscar die een politiekeuitspraak doen, gewoon in beeld blijven. Vorig jaar trokdocumentairemaker Michael Moore vanaf het podium nog fel van leertegen het Irakbeleid van president Bush.

De ontblote borst van Janet, een affaire die al Nipplegate isgaan heten, blijft de Amerikaanse gemoederen bezig houden. Dejongste televisieregistratie van de Grammy Awards werd zelfs metvijf minuten vertraging uitgezonden. Volgens The Los Angeles Timesvan woensdag hebben verscheidene producenten van populairetv-series alle afleveringen die binnenkort te zien zijn, extragecontroleerd op mogelijke onzedelijke passages. In enkele gevallenzijn er potentieel aanstootgevende scènes geschrapt.

Obsceen

Het directeur van de Amerikaanse 'mediawaakhond' FCC noemde debeelden van Janets ontblote borst ''een nieuw dieptepunt in primetime-televisie''. Tegenover een senaatscommissie riep hij woensdagde televisiezenders op om alle seksuele en obscene beelden voortaanniet meer uit te zenden.

De FCC, die 200.000 klachten kreeg over Nipplegate, onderzoektnog of de gewraakte uitzending met circa honderd miljoen kijkers instrijd was met de wet en of er aanklachten zouden moeten volgen.