LONDEN - Een kleine eeuw na zijn creatie heeft science fiction-held John Carter het eindelijk gehaald tot het witte doek. "Niemand wilde dat het zo lang heeft geduurd", zegt regisseur Andrew Stanton.

John Carter, de nieuwste spektakelfilm van Disney, is gebaseerd op het boek A Princess Of Mars, dat bijna honderd jaar geleden voor het eerst uitkwam.

"Hoe ouder je bent, hoe bekender men is met het boek", zegt Stanton in Londen tegen NU.nl. "Er zijn waarschijnlijk meer 80-jarigen die het kennen dan jongere mensen."

Bekijk het interview met de cast van John Carter

Carter is een oorlogsveteraan aan het einde van de 19e eeuw en wordt getransporteerd naar de planeet Mars. Daar is een hevige strijd gaande tussen de verschillende stammen die de planeet bewonen en Carter blijkt de aangewezen persoon om orde op zaken te stellen.

Daarmee is het karakter een van de eerste science fiction-helden ooit, maar wel enigszins vergeten door de jongere generatie. "Daar wilde ik voor waken en dat is dan ook een van de redenen dat ik het naar het witte doek wilde brengen", zegt Stanton.

Titelrol

Taylor Kitsch speelt de titelrol en ook hij hoorde pas van John Carter tijdens zijn eerste gesprek met Stanton. "Die vergadering verliet ik met de gedachte om alles te doen om die rol te bemachtigen. Ik ging meteen naar de eerste de beste boekhandel en kocht het boek. Daar verloor ik mij in totdat ik uiteindelijk het script onder ogen kreeg."

Voor de relatief onbekende Kitch is het de eerste grote filmrol. De 30-jarige acteur had eerder bijrollen in Wolverine en Snakes on a Plane. Toch voelde hij geen druk ondanks het feit dat hij de hoofdrol heeft en ook nog eens een iconisch figuur moet spelen.

,

"Ik benaderde de rol net zoals ik tot nu toe elke andere acteerklus heb benaderd. Uiteindelijk is het een karakter dat ik zo eerlijk mogelijk moet benaderen, ondanks dat ik nu wat meer in beeld ben dan het publiek gewend is van mij."

Motion-capture

Als Carter op Mars beland, is de krijger Tars Tarken de eerste die hij ontmoet. Deze boomlange, vierarmige en groene bewoner van Mars wordt gespeeld door Willem Dafoe en komt volledig uit de computer. Desondanks wordt er wel geacteerd door Dafoe zelf door middel van motion-capture.

"Maar Andrew wilde wel zoveel mogelijk opnemen in echte omgevingen, dus ik moest aan de slag met stelten om zo het ruim drie meter lange karakter te kunnen spelen. In het begin was ik wel wat nerveus, het rennen was bijvoorbeeld erg moeilijk. Het duurde even voor ik eraan kon wennen."

Voor de 55-jarige acteur was het werken met motion-capture een nieuwe ervaring, maar om zichzelf geanimeerd terug te zien was niet veel anders dan bij iedere andere film. "Natuurlijk zat ik wel meteen te kijken of ik mijn gezicht kon vinden. Er zijn echter niet zo veel close-ups, dus ik moest mezelf vooral herkennen aan de lichaamstaal en dat lukte me vrij aardig.”

Vonk

In de film is ook ruimte voor romantiek. Prinses Dejah Thoris, een rol van de 34-jarige Lynn Collins, komt op het pad van Carter. Het tweetal kibbelt wat af, maar toch slaat de vonk over.

"Carter heeft een beschadigde ziel", legt Kitch uit. "En uiteindelijk was er iemand die hem het licht laat zien en dat is Thoris. Dat is de basis voor de band die ze opbouwen."

En wat als de rollen zouden zijn omgedraaid en Thoris zou worden getransporteerd van Mars naar de Aarde?

"Zo had ik het nog niet bekeken. Dat zou in ieder geval super-interessant zijn. Ze zou waarschijnlijk net zo opvallen op Aarde als Carter op Mars."

Ook Collins heeft daar zo haar ideeën over. "Ik denk dat de twee zeker ook op Aarde verliefd worden, want het zijn universele zielsverwanten."

 Bekijk de trailer van John Carter

<br>