LOS ANGELES - De Amerikaanse ontwerper Ralph McQuarrie is zaterdag op 82-jarige leeftijd overleden.

Dat is te lezen op zijn website. De Amerikaan was de creatieve geest achter de Star Wars-films. Zo bedacht hij de figuren Darth Vader, R2-D2 en Chewbacca.

''Als ik mijn ideeën niet met woorden kon uitdrukken, kon ik altijd rekenen op Ralphs fantastische illustraties en zeggen: maak het zo'', zei regisseur en producent George Lucas van de Star Wars-films.

McQuarrie werd door Lucas geëerd met de introductie van generaal Pharl McQuarrie in de film The Empire Strikes Back, die in 1980 uitkwam. McQuarrie mocht de rol zelf spelen en kwam kort in beeld.

Cocoon

McQuarrie werkte ook aan andere films mee. Voor zijn ontwerpen voor de film Cocoon uit 1985 kreeg hij een Oscar.

Voor de films Close Encounters of the Third Kind en E.T. van regisseur Steven Spielberg ontwierp hij de buitenaardse ruimteschepen. Verder werkte hij aan de tv-serie Battlestar Galactica met Dirk Benedict.

De ontwerper werd op 13 juni 1929 geboren in de Amerikaanse staat Indiana, maar bracht het merendeel van zijn leven door in Californië.

In het begin van zijn carrière werkte hij als technisch tekenaar voor vliegtuigfabrikant Boeing. Daarnaast ontwierp hij filmposters. Vanaf de jaren zeventig werkte hij mee aan allerhande grootschalige producties in Hollywood.