AMSTERDAM - Carice van Houten droomt ervan om de hoofdrol te spelen in een film over Greta Garbo.

"Ik zou geluk hebben als ik haar zou mogen spelen", zegt de actrice in een interview met het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine.

"Ik denk erover het scenario te schrijven", vertelt Van Houten over haar droomfilm. De 35-jarige actrice heeft ook met producenten gesproken over een film over de Zweedse actrice die in de jaren twintig in Hollywood doorbrak met stomme films. "Ik zou de film in Nederland kunnen maken, maar het is geen Nederlandse film."

De Black Butterflies-actrice laat weten haar positie in Nederland te waarderen. "Daar is het een soort mini-Hollywood: ik kan mijn regisseurs en producenten en co-acteurs zelf uitkiezen."

Toch wil ze graag in meer Amerikaanse films spelen. "Niet vanwege de Oscars, of geld ofzo," vertelt ze. "Het gaat om de communicatie met meer mensen. Begrijp me niet verkeerd: ik zou een Oscar niet weigeren."

Game of Thrones

Van Houten is vanaf april in de Verenigde Staten te zien als Melisandre in de fantasy-serie Game of Thrones. Ze is net klaar met de opnamen van de film Jackie met haar zus Jelka. Die film moet in mei in de Nederlandse bioscopen draaien.