LOS ANGELES - De film Project X van regisseur Nima Nourizadeh en Hangover-producent Todd Phillips laat de bioscoopbezoeker de wereld vanuit de optiek van 17-jarige feestbeesten bekijken.

Dat vertelt Phillips in een interview met NU.nl in Los Angeles.

In de film besluiten drie jongens een huisfeest te organiseren en zo eeuwige roem op hun school te vergaren. Natuurlijk loopt het feest gigantisch uit de hand.

Bekijk het interview met de cast van Project X

Homoseksualiteit

De jongeren in de film gebruiken openlijk drugs, consumeren de liefde en verzaken om hun dronkenmansagressie onder controle te houden. Genoeg munitie om het overwegend conservatieve Amerikaanse filmpubliek de stuipen op het lijf te jagen.

Toch lijken homoseksuele jongeren in alle taboebrekende pogingen van de filmmakers buitenspel te worden gezet.

Het kleine, schattige hondje van de gastheer in de film wordt afwijzend "gay" genoemd en tussen al het prominent in beeld gebrachte tongtennis kan de kijker geen koppel van dezelfde sekse ontdekken.

.
Het hondje in de film heeft het zwaar te verduren

'Geloofwaardig'

Volgens producent Phillips heeft dit niets te maken met het beledigen van bepaalde groepen binnen de maatschappij, maar is dit vooral een resultaat van het zoeken naar authenticiteit.

"Je moet het zo zien: je maakt een geloofwaardige film, dus cast je onbekende koppen. En in zekere zin moeten de acteurs ook geloofwaardig praten. Zoals domme, 17-jarige kinderen dat zouden doen. Het mes snijdt aan twee kanten als je de realiteit wilt vangen", aldus Phillips.

Muziekvideo

Op vele momenten toont de film gelijkenissen met hedendaagse muziekvideo’s. Mooie, jonge mensen stuiteren in slow motion op het ritme van overstuurde dance-muziek. Volgens regisseur Nima Nourizadeh is dit effect gewenst.

“Ik heb dezelfde soort cameratechniek, waarbij veel dynamiek uit de vertraging van de beelden voortvloeit, bij het maken van commercials toegepast.”

Chaos

Project X toont niet alleen professioneel geschoten beelden, maar maakt ook gebruik van de opnames van mobiele camera’s die figuranten bij zich droegen.

Hierdoor verkrijgen veel scènes een zweem van echtheid. Bang dat de chaotische, wiebelende beelden de kijker ervan weerhouden om het verhaal te volgen was Nourizadeh niet.

"We hadden een vast script en alle hoofdrolspelers en betrokkenen wisten wat ze moeten doen om de verhaallijn te waarborgen”, aldus Nourizadeh.

.
JB, Costa en Thomas

Facebook

Slopend waren de opnames desalniettemin.

"Tijdens de laatste draainachten werd het echt zwaar. De duisternis werkte vermoeiend en er werd constant mentol met een soort van föhn in ons gezicht geblazen, zodat we er extra afgemat uitzagen", legt Thomas Mann uit.

Project X is in zekere zin gebaseerd op veelvuldig verschijnende nieuwsberichten over huisfeestjes die met behulp van facebook uitmonden in hysterische veldslagen tussen feestgangers, buurtbewoners en de politie.

Bang dat de film jongeren zal aanzetten om hun eigen buurt in een vlammend feestinferno te veranderen is de cast echter niet.

"Door deze film zul je niet zelf een feest willen organiseren, maar misschien krijg je wel zin in een feestje”, zegt Oliver Cooper die Costa in de film speelt.

"Wie zijn gezonde verstand gebruikt, zal geen problemen krijgen", voegt Kirby Bliss Blanton daar aan toe. Ouders die aanstoot nemen aan deze film moeten onthouden dat het slechts entertainment is", vervolgt Blanton.

Bekijk de trailer van Project X

<br>