Zondag 7 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
gaite jansen

Doofheid bijzondere ervaring voor Gaite Jansen

AMSTERDAM - Actrice Gaite Jansen speelt in de film 170 Hz de rol van een doof meisje. Een bijzondere ervaring die haar heeft geholpen in haar ontwikkeling als actrice.
Door NU.nl/Joris Peters

De film 170 Hz gaat over twee dove jongeren Nick (Michael Muller) en Evy (Gaite Jansen) die dolverliefd op elkaar zijn, maar allebei problemen hebben met hun ouders. Ze besluiten er samen vandoor te gaan met het idee dat ze alleen elkaar nodig hebben.

Jansen hoopt op een verlenging van het succes van de film op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Het won het Gouden Kalf voor de Film1 publieksprijs en Jansen greep net naast het Gouden Kalf voor beste actrice. 170 Hz geniet donderdag zijn bioscoopdebuut.

NU.nl sprak met hoofdrolspeelster Gaite Jansen die ondanks alle lof voor 170 Hz erg benieuwd is hoe de film door het bioscooppubliek ontvangen gaat worden. Niet geheel onterecht als je bedenkt dat de film vrijwel geheel in gebarentaal wordt gesproken, de regisseur Joost van Ginkel maakte nooit eerder een speelfilm en ook Michael Muller is een debutant als het gaat om het spelen van een hoofdrol.

Benieuwd

"Ik ben erg benieuwd wat mensen van 170Hz gaan vinden. Het winnen van de publieksprijs op het Nederlands Film Festival was onverwacht en bijzonder. Ik denk echt dat de film het waard is om te kijken, maar het is inderdaad wel ander publiek dan op het filmfestival," aldus Jansen.

Bekijk het interview met Gaite Jansen

Voor de 20-jarige actrice kon het eigenlijk al niet meer stuk toen ze hoorde dat zij de rol van Evy mocht vertolken. Ondanks dat ze geroemd wordt als veelbelovend actrice en ook al de nieuwe Carice van Houten werd genoemd, stond ze met knikkende knieën bij de casting.

"Het was wel grappig, want wat ik niet wist was dat Joost mij al op het oog had voor de rol van Evy. Zo zaten er twee zenuwachtige mensen tegenover elkaar tijdens de casting, maar na 5 minuten was er al een klik."

Ontwikkelen

Niet alleen het verhaal van 170 Hz, maar ook de kans om zichzelf verder te ontwikkelen als actrice sprak Jansen aan.

"Ik heb de kans gekregen om gebarentaal te leren. Drie maanden lang zijn Michael en ik opgetrokken met een doventolk en twee dove jongeren Mariko van der Garde en Serhat Agacan. Zij hebben ons leren communiceren in gebarentaal en daarnaast geprobeerd ons te laten ervaren hoe het is om doof te zijn. Om te acteren dat je doof bent en te communiceren met gebarentaal is een heel bijzondere ervaring. Alles gaat in je mimiek en fysiek zitten, want anders kan het er niet uit. Ik ben er ook heel tevreden over."

Gouden Kalf

Dat de bevestiging dan komt in een nominatie voor een Gouden Kalf voor beste actrice, 'een belachelijk grote eer', vond de actrice een enorme opsteker. Jansen moest het afleggen tegen Carice van Houten voor haar rol in Black Butterflies.

Om tot een nog hoger plafond te komen blijft ze zich ontwikkelen. Ze draait mee in het nieuwe project van Paul Verhoeven Entertainment Experience en studeert ze aan de toneelschool van Maastricht.

Obesitas

“Het fijne van de toneelacademie is dat ik vol op mijn bek mag gaan. Het is goed om fouten te mogen maken want dan pas kan je groeien. Ik kan nog veel dingen uitproberen en zo mijn kwaliteiten als actrice uitbreiden. Dan kunnen ze me ook casten voor een obesitaspatiënt in Italië met 700 kinderen die in verwachting is en een groot litteken heeft.”

De film 170 Hz draait vanaf donderdag in verschillende bioscopen in Nederland.


Lees meer over:

Gaite Jansen

Aanbevolen artikelen