AMSTERDAM - De film The Artist van de Franse regisseur Michel Haznavicius heeft de Oscar voor beste film gewonnen.

Eerder op de zondagavond (Amerikaanse tijd) won de productie, over een succesvolle acteur die eind jaren 20 in een depressie raakt als de geluidsfilm zijn intrede doet, al beeldjes voor beste regie, acteur, kostuums en muziek.

De film sleepte in totaal 5 Oscars in de wacht.

Producent Thomas Langmann nam in zijn dankspeech de gelegenheid te baat zijn eer te betonen aan de Franse regisseur Claude Berri. De regisseur van The Artist, Michel Hazanavicius, liet blijken dat regisseur Billy Wilder zijn grote voorbeeld is.

De andere grote favoriet, Hugo, ging ook met vijf gouden beeldjes naar huis.

Beste Actrice

Actrice Meryl Streep won de derde Oscar in haar carrière voor de vertolking van de Britse oud-premier Margaret Thatcher in The Iron Lady. Streep verzilverde haar eerste nominatie in 30 jaar tijd. Eerder won de actrice beeldjes voor Kramer vs Kramer (1979) en Sophie’s Choice (1982).

Jean Dujardin werd met de meest felbegeerde filmprijs onderscheiden als beste acteur voor zijn rol in The Artist.

De prijzen voor de beste bijrollen gingen naar acteur Christopher Plummer en actrice Octavia Spencer. Plummer kreeg het beeldje voor zijn vertolking van een bejaarde homoseksueel in de film Beginners, Spencer won de prijs voor haar rol als zwarte dienstmeid in de jaren 60. Met zijn 82 jaar is Plummer officieel de oudste Oscarwinnaar ooit.

Schrijver en regisseur Woody Allen won het vierde beeldje in zijn carrière. Hij kreeg een Oscar voor zijn scenario voor de tragikomedie Midnight in Paris.

Rundskop

De Belgisch-Nederlandse productie Rundskop won geen Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Deze prijs ging naar het drama A Separation uit Iran. De film, die vertelt over een scheiding van een Iraanse koppel die leidt tot een kettingreactie van dramatische gebeurtenissen, was van tevoren veruit favoriet en sleepte al talloze prijzen in de wacht.

Acteur Frank Lammers, die een belangrijke bijrol in Rundskop vertolkt, stelde in een reactie dat het ''kut is, maar dat het goed is zo. We hebben het maximale gehaald wat voor deze film mogelijk was. Het is een duistere film en het was vanaf het begin de outsider van de vijf genomineerden.’’

De Nederlandse cast en crew van de film volgden de uitreiking, die eigenlijk geen verrassingen of opzienbarende speeches kende, in Amsterdam.

Alle Oscars op een rijtje

Twitterberichten over de Oscars

Lees alles over de Oscars in de special