PARIJS - De film The Artist van de Franse regisseur Michel Haznavicius is vrijdag in Parijs onderscheiden met de César voor beste film.

De Césars zijn de Franse Oscars.

De film over een acteur die carrière maakt in het tijdperk van de zwijgende film en wiens loopbaan met de opkomst van de geluidsfilm in het slop raakt, is zondag de grote favoriet bij de uitreiking van de Oscars. Hij is in tien categorieën genomineerd.

De César voor beste buitenlandse film ging naar A Separation van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi.

Die film is genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film en won vorig jaar de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn.

Beste acteur en actrice

Actrice Bérénice Béjo won de César voor beste actrice voor haar hoofdrol in The Artist. De Française was in eigen land genomineerd voor haar hoofdrol in de film, maar is bij de Oscars voor dezelfde rol genomineerd in de categorie beste vrouwelijke bijrol.

Bij de acteurs was Omar Sy degene die met het gouden beeldje naar huis mocht. Hij speelde de hoofdrol in het komische drama Intouchables. Hij passeerde hiermee de door velen als favoriet bestempelde Jean Dujardin, de hoofdrolspeler in The Artist.

Veelbelovend

De Spaanse actrice Carmen Maura won voor haar bijrol in de komedie Les Femmes du 6ème Etage. De prijs voor beste acteur in een bijrol ging naar Michel Blanc voor zijn rol in het politieke drama L'Exercise de l'Etat.

In de categorie voor meest veelbelovende actrice werd de prijs gedeeld door Naidra Ayadi voor haar rol in het misdaaddrama Polisse en Clotilde Hesme voor haar rol in het liefdesdrama Angèle et Tony.

Hesme's tegenspeler Grégory Gadebois werd verkozen tot meest veelbelovende acteur, waarmee het liefdesdrama in de beide categorieën voor beste nieuwkomers in de prijzen viel.