AMSTERDAM - Sacha Baron Cohen heeft in de huid van zijn personage generaal Aladeen de organisatie achter de Oscaruitreiking bedreigd.

In een videoboodschap aan de 'Academy of Motion Picture Arts and Zionists', die ook te zien is op de website van de zogenaamde Republiek van Wadiya, noemt de Midden-Oosterse 'dictator' het een schande dat hij niet welkom is bij de Oscaruitreiking.

"Hoewel ik het waardeer dat de Academy mijn vrijheid van meningsuiting beknot, moet de Academy de helse gevolgen aanvaarden als ik niet zondag om twaalf uur 's middags mijn kaartjes voor de Oscars terug heb", zegt Baron Cohen, met zonnebril, opgeplakte baard en in legerkostuum.

De Academy Academy of Motion Picture Arts and Sciences, zoals de organisatie eigenlijk heet, liet eerder deze week weten absoluut geen zin te hebben in een door Baron Cohen aangekondigde promotiestunt voor zijn nieuwe komedie The Dictator.

De Britse acteur, die bekendstaat om zijn spraakmakende promotiestunts voor zijn films op het randje van de slechte smaak, zei eerder van plan te zijn op de rode loper te verschijnen als het hoofdpersonage uit de film.

Misstap

"Ik heb Hillary Swank twee miljoen dollar betaald om mijn date te zijn, en ze wil geen cent teruggeven", fulmineert de generaal.

Hij verwijst hiermee naar de misstap van de actrice, die vorig jaar tegen betaling een verjaardagsfeest bezocht van de omstreden Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. "Nu is mijn agenda zo leeg als een Noord-Koreaanse kruidenierswinkel."

De 'dictator' noemt het verder een daad van agressie dat geen enkele 'Wadiyaanse' film is gehonoreerd met een Oscarnominatie. Als voorbeelden van zijn de filmkunst van zijn vaderland noemt hij When Harry Kidnapped Sally, You've Got Mailbomb en Planet of the Rapes.

Borat

'Generaal Aladeen' sluit zijn videoboodschap af met "Dood aan het Westen! Dood aan Amerika! En veel succes, Billy Crystal." Blijkbaar is het voor de generaal uit het Midden-Oosten geen probleem dat de presentator van de Oscars dit jaar, komiek en acteur Billy Crystal, een Amerikaanse jood is.

Baron Cohen, zelf van joodse afkomst, maakte vooral als zijn vorige personage, de Kazachse reporter Borat veelvuldig antisemitische opmerkingen.

De Oscars worden in de nacht van zondag op maandag uitgereikt in Los Angeles.