AMSTERDAM - Michaël Roskam is met zijn film Rundskop genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film en wordt soms gek van de pers.

"Ik ben al twee weken hier in de Verenigde Staten en moet af en toe even rustig ademhalen om geen journalist aan te vliegen", zegt de Vlaamse regisseur en scenarist lachend.

"Ik heb de hele dag door interviews met journalisten uit binnen- en buitenland, vaak ook in de auto op weg naar een ander interview", vertelt de 39-jarige filmmaker die de boer op is om de eerste Belgische Oscar in de wacht te slepen.

"Ik heb inmiddels alle vragen al tig keer gehoord. Dat is af en toe wel even irritant."

"En dan ben ik nog niet eens een filmster. Ik hoef niet naar shows als die van David Letterman en Jay Leno, die zijn pas echt een circus." Roskam doet voornamelijk interviews op de radio en voor filmblogs. "De cinemablogs hier zijn zeer machtig, ze hebben soms vele miljoenen lezers."

Unieke gebeurtenis

Roskam weet echter ook te genieten van deze unieke gebeurtenis in zijn leven. "Het is alles bij elkaar genomen natuurlijk een fantastische ervaring. Mijn irritatie komt ook zeker niet voort uit de journalisten, die zijn in elk geval nog werkelijk geïnteresseerd in mijn film."

"Ik merk simpelweg dat ik behoefte heb aan schrijven en dat kan nu niet. Ik verlang ernaar om thuis weer achter mijn pc te kruipen."

Bullhead

Rundskop gaat over een boer die gewetenswroeging krijgt over het illegaal gebruik van hormonen in de vleesindustrie.

De film is in de VS uitgebracht als Bullhead, waarbij de premièredatum zelfs is vervroegd vanwege de Oscarnominatie. De Oscars worden in de nacht van zondag op maandag uitgereikt in Los Angeles.