AMSTERDAM - Sacha Baron Cohen mag niet naar de Oscaruitreiking komen als hij de uitreiking gebruikt om zijn film The Dictator te promoten.

"We hebben hem niet verbannen," zegt een woordvoerder van de organisatie tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. "We wachten gewoon af wat hij gaat doen."

De Academy of Motion Picture Arts & Sciences heeft de uitnodiging aan de Britse acteur wel ingetrokken.

"Tenzij we kunnen verzekeren dat er niets raars gebeurt op de rode loper, laten ze Sacha Baron Cohen niet toe", zegt een woordvoerder van filmmaatschappij Paramount tegen de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

General Aladeen

De 40-jarige Baron Cohen was van plan om als dictator General Aladeen, het typetje uit zijn nieuwste film, naar de Oscaruitreiking te komen. De Britse komiek had daarvoor een verzoek ingestuurd, maar de organisatie vreest dat zijn aanwezigheid de aandacht afleidt van de filmprijzen.

Baron Cohen is uitgenodigd voor de Oscaruitreiking van zondagnacht omdat hij speelt in de avonturenfilm Hugo van Martin Scorsese die kans maakt op elf Oscars. Ook is hij lid van de Academy die jaarlijks de prestigieuze prijzen uitreikt.

The Dictator wordt net als Hugo door Paramount gedistribueerd. De komedie is vanaf 16 mei in de Nederlandse bioscopen te zien.