AMSTERDAM - Viggo Mortensen heeft veel geleerd van zijn rol als beroemde psychoanalyticus Sigmund Freud in de door David Cronenberg geregisseerde film A Dangerous Method.

De film gaat over de relatie tussen Freud (wiki) en zijn leerling Carl Gustav Jung (Michael Fassbender, wiki), die onder druk komt te staan als Jung verliefd wordt op zijn patiënte Sabina Spielrein (Keira Knightley).

Het scheelde niet veel of Viggo Mortensen zou helemaal niet te zien zijn in A Dangerous Method, vertelt de in New York geboren acteur aan NU.nl.

Gegroeid

"Toen David Cronenberg me vroeg heb ik aanvankelijk nee gezegd. Ik vond dat ik niet in de rol van Sigmund Freud paste, vooral lichamelijk niet", legt Mortensen uit.

De rol ging naar Christoph Waltz, maar toen deze de voorkeur gaf aan de film Water for Elephants kwam men terug bij Mortensen.

"Ik ben heel erg blij dat ik de rol toch heb genomen, want door deze film ben ik als acteur gegroeid. Ten eerste heb ik in mijn carrière nog nooit met zoveel tekst te maken gehad, ten tweede heb ik nog nooit een dokter uit het begin van de 20e eeuw gespeeld."

Motoriek

Vooral dat laatste unicum was voor Mortensen een grote uitdaging. De acteur die drie keer het Lord of the Rings-personage Aragorn speelde moest zich intensief in Sigmund Freud verdiepen.

"Ik heb veel over Freud gelezen en heb ook verschillende plekken bezocht die een prominente rol in zijn leven hebben gespeeld. Bijvoorbeeld zijn huis in Hampstead, dichtbij Londen."

Bekijk de trailer van A Dangerous Method

<br>

Over de motoriek en de manier van praten van Freud is weinig bekend, toch slaagde scriptschrijver Christopher Hampton volgens Mortensen er in om een gedetailleerd beeld van de neuroloog te scheppen.

"Wij acteurs hebben maar het halve werk verricht, het perfecte script deed de rest. Ook de kleding en de decors hebben er voor gezorgd dat de film representatief voor Freuds tijd is."

Humor

Volgens Mortensen beschikte Freud over veel humor. "Wat veel mensen misschien niet weten is dat Sigmund Freud erg grappig was. Voor mij als acteur vormde deze karaktereigenschap een toegang tot het personage."

Bang dat de film de historische waarde of context van Sigmund Freud en Carl Gustav Jung zal ondermijnen is Mortensen niet.

"Het is natuurlijk altijd moeilijk om iets filmisch te vertolken dat nooit visueel is gedocumenteerd. Veel van wat we over Freud weten is afkomstig van mondelinge overdrachten. Je kunt bezwaren over de film hebben, maar de erfenis van Freud wordt gerespecteerd. De reacties die we tot nu toe hebben ontvangen zijn ook doorgaans positief."

Onzekerheden

Mortensen wijst er op dat men de film ook zonder enige kennis over Freud, Jung of de psychoanalyse (wiki) zou kunnen waarderen. "De film gaat over drie intelligente mensen die zeer ambitieus en ijdel zijn. Maar hun onzekerheden leggen hun zwaktes bloot."

.

Keira Knightley als Sabina Spielrein

Dat Mortensen binnen afzienbare tijd weer als langharige zwaardvechter aan de kant van Frodo en zijn vrienden voor de camera zal staan is volgens de acteur onwaarschijnlijk. "Dan hadden ze inmiddels wel contact met me opgenomen."

Eastern Promises

Over een vervolg van Eastern Promises, ook een samenwerking tussen Mortensen en Cronenberg, is hij positiever.

"Een vervolg op die film is zeer goed denkbaar, alleen hangt het zeer van Cronenberg af. Hij is geen regisseur die ieder jaar met een nieuwe film komt, zoals Woody Allen bijvoorbeeld. Of ik de rol zou aannemen? Natuurlijk, een vervolg zonder mijn rol lijkt me tamelijk onmogelijk."