AMSTERDAM - Weinig BN'ers zeggen iets met zombiefilms te hebben, maar tijdens de première van Zombibi bleek iedereen toch zeer benieuwd naar de eerste Nederlandse zombiefilm ooit.

Zombibi is een echte hakfilm zoals die nog nooit eerder in Nederland is gemaakt. Een Russische satelliet stort neer en iedereen verandert in zombies, waarbij de hoofdrolspelers die een nacht in de gevangenis moesten verblijven het tegen de monsters moeten opnemen.

"Wellicht was niemand gek genoeg om het te proberen, of om er geld in te steken... of om het te pitchen", zegt regisseur Erwin van den Eshof tegen NU.nl op de rode loper bij het Amsterdamse Tuschinsky theater. Hij maakte de film samen met Martijn Smits.

Shouf Shouf

De film heette in de eerste instantie Shouf Shouf Zombibi, waardoor het de opvolger van de 'normale' komedie Shouf Shouf Habibi uit 2004 leek. Het idee was ook eerst om er een multi-culti zombie-komediefilm van te maken, maar uiteindelijk is het volgens de regisseurs gewoon een actie-zombiefilm geworden.

"Het had uiteindelijk niks meer met de eerste film te maken. De zombies hebben het ‘multi-culti’-gedeelte eigenlijk opgegeten. Maar dankzij de veelzijdige cast is het toch wel een film geworden met de nodige multi-culti-elementen erin."

Bekijk interviews op de rode loper:

Carlo

De meeste BN’ers en castleden zeggen vooral uit te kijken naar de eerste Nederlandse zombiefilm, maar RTL-presentator Carlo Boszhard is een van de weinigen die ook echt iets met zombie’s heeft.

"Ik houd bijvoorbeeld heel erg van de serie Walking Dead. Dan ligt mijn partner altijd al te slapen, hij vindt het niks, maar ik vind het erg leuk. Maar ook de film Night of the Living Dead, ja, ik heb er erg veel mee. En dan vooral met zo’n jaren ’70 soundtrack."

Boszhard maakt in Zombibi zijn opwachting als de ‘fictieve’ nieuwslezer Jan de Hoop. Op een gegeven moment moet hij tijdens het nieuwslezen de zombies van zich afschieten, iets dat hij in het echt niet zo gauw zou doen. "Ik zie in het dagelijks leven al zoveel zombies op televisie of in het echt en we moeten er maar gewoon mee leren leven dat ze er zijn."

Stevig hakken

GTST-actrice Gigi Ravelli heeft met Zombibi haar eerste filmrol te pakken. Ze speelt de politieagente Kim die stevig om zich heen hakt. Haar eerste optreden op de rode loper bevalt haar prima. "Het is natuurlijk fantastisch en ben er erg trots op. En het is een hele stoere rol en dat vind ik ook heel leuk. Normaal speel ik altijd een lief meisje en nu ben ik gewoon vet stoer."

Aan manieren om zombies om te brengen hadden de regisseurs geen genoeg, maar ook Gigi had zo haar ideeën. "Ik had zeker mijn eigen inbreng en wist niet dat ik er zo goed in was. Ik vond het heerlijk en kwam helemaal los. Een aantal figuranten heeft er wel onder geleden." Niks gaat de makers dan ook te ver. "Zombies, daar moet je gewoon een keer heen gaan."

Lees alles over de film op Twitter via NUlive