NEW YORK - De Amerikaanse acteur Ben Gazzara is vrijdag op 81-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Dat heeft zijn advocaat bekendgemaakt.

Gazzara, geboren in een familie van immigranten uit Sicilië, was in zijn lange carrière te zien in tientallen films, televisieseries en theaterproducties.

Hij speelde Brick in de originele versie van het toneelstuk Cat on a hot tin roof van Tennessee Williams op Broadway in New York. De rol van Brick in de film ging niet naar hem, maar naar Paul Newman.

De acteur beleefde zijn grote filmdoorbraak met een rol in Anatomy of a Murder van regisseur Otto Preminger in 1959. Later was hij onder meer te zien in The Big Lebowski (1998) van de gebroeders Joel en Ethan Coen.

Regisseur John Cassavetes liet hem in drie van zijn films meespelen, waaronder The killing of a Chinese bookie (1976). Hij was ook te zien in de film Dogville (2003) van de Deense regisseur Lars von Trier. Voor zijn rol in het tv-drama Hysterical Blindness won Gazzara een Emmy Award in 2003.