AMSTERDAM - De Tiger Awards zijn dit jaar uitgereikt aan de Chinese film Egg and Stone, het Servische Klip en de Chileens/Nederlandse coproductie Thursday till Sunday.

Klip won ook de KNF Award, de prijs van de Kring van Nederlandse filmjournalisten. Dat maakte het International Film Festival Rotterdam vrijdagavond bekend.

De drie films werden uit vijftien genomineerde titels verkozen. De winnaars ontvingen elk vijftienduizend euro.

De jury bestond dit jaar uit de Braziliaanse filmmaakster Helena Ignez, voormalig programmeur van het IFFR Ludmila Cvikova, directeur van het documentairefestival in Kopenhagen Tine Fischer en de Israëlische filmmaker Samuel Maoz.

Kleine kinderen

Egg and Stone gaat over een meisje dat tegen haar zin moet leven in de marge. De jury prees vooral het taalgebruik en acteerwerk van de niet-professionele acteurs, de cameravoering en de kadrering.

Thursday till Sunday wordt verteld vanuit het perspectief van twee kleine kinderen die met hun ouders op vakantie gaan.

Tijdens de lange autorit worden de spanningen tussen hun ouders steeds zichtbaarder en wordt duidelijk dat dit vast de laatste keer is dat hun vader meegaat op vakantie. De jury noemde het 'een teder werk, rijk aan gevoelige observaties'.

Onthullende film

Klip is 'een krachtige, opstandige, authentieke, eerlijke en onthullende film' over de huidige generatie van mobieletelefoongebruikers die alles met hun mobieltje met camera vastlegt.

Zaterdagavond worden de UPC Publieksprijs en de Dioraphte Award voor de beste door het Hubert Bals Fonds ondersteunde film bekend gemaakt. De 41e editie van het festival wordt zondag afgesloten.