ROTTERDAM - Woensdag beleefde de film Shame van de Britse regisseur Steve McQueen (foto) tijdens het Internationale Film Festival Rotterdam zijn Nederlandse première.

NU.nl was er bij in het oude Luxor theater.

De film gaat over de seksverslaafde dertiger Brandon die in het kille New York zijn leven als succesvol zakenman op de rails probeert te houden.

Wie McQueens IRA-drama Hunger heeft gezien weet dat de filmmaker het expliciete niet schuwt. Zagen we in die film hoe bijvoorbeeld uitgemergelde gevangenen hun ontlasting verzamelden en onder hun gevangenisdeur schoven, zo verhult de Brit in Shame geen enkele seksuitspatting voor de kijker.

<br>

We zien de hoofdrolspeler menigmaal poedelnaakt door het beeld lopen, masturberen en vreemde lichaamsdelen liefkozen. Zonder enige opsmuk. McQueen schijnt geen reden gehad te hebben om de blootheid aan enige esthetiek te verbinden. De regisseur toont menselijk vlees, veel menselijk vlees.

Intimidatie

Op de vraag of McQueen de kijker met al dit vleselijke geweld wil intimideren, reageert de regisseur ontkennend. "De persoon heeft het (seks, red.) nodig om te overleven. Hij is verslaafd, net als een alcoholist."

Ook vindt McQueen niet dat het expliciete bloot in zijn film een bewijs is voor de seksuele vrijheid die men vaak binnen de Westerse wereld aanhaalt. "Wat ik in Shame laat zien noemen veel mensen gewoonweg pornografie. Ik betrek het publiek bij de intimiteit in de film. Er is bovendien geen grens meer tussen privé en openbaar. Al helemaal niet meer sinds we onszelf op internet presenteren."

.

Michael Fassbender speelt hoofdpersoon Brandon

Naaktheid

McQueen wijst erop dat Shame niet alleen om naaktheid draait, maar dat vooral het lichaam in zijn film centraal staat. Dit is volgens de regisseur ook de overeenkomst met Hunger.

"De gevangenen in Hunger mergelen zichzelf uit om vrijheid te forceren. Ze vernietigen hun eigen lichaam om meer levensruimte op te eisen. In Shame heeft de hoofdrolspeler alle vrijheid die hij kan wensen, maar creëert hij zijn eigen gevangenis door zich naar zijn extreme lichamelijke behoeftes te schikken."