AMSTERDAM - Het is Martin Scorsese gelukt om de dobermann Blackie genomineerd te krijgen voor een Golden Collar Award.

De hond is te zien in de avonturenfilm Hugo van de regisseur, die flink campagne voerde om hem genomineerd te krijgen voor zijn acteerprestaties.

De directeur van de Amerikaanse website Dog News Daily, die de prijsuitreiking voor acterende honden organiseert, kan niet om de nominatie heen.

Succesvol

Meer dan vijfhonderd fans van de hond hebben daar op Facebook om gevraagd. "Dankzij de steun van fans over de hele wereld, is de campagne van de heer Scorsese succesvol gebleken", aldus de directeur.

Blackie is genomineerd in de categorie beste hond in een speelfilm. De dobermann neemt het onder meer op tegen de jack russell Uggie, die genomineerd is voor zijn rollen in The Artist en Water for Elephants, en Cosmo, het hondje uit Beginners.

Scorsese schreef zondag een open brief in de Amerikaanse krant Los Angeles Times, omdat hij het oneerlijk vond dat de hond niet genomineerd was voor zijn spel in de avonturenfilm Hugo. De 14-koppige jury van de hondenprijs is het er nu over eens dat Blackie een kans verdient.