AMSTERDAM - De succesfilm Gooische Vrouwen maakt dit jaar de meeste kans op een Rembrandt Award. De film is zes keer genomineerd, waaronder voor beste Nederlandse film.

De acteurs Linda de Mol, Tjitske Reidinga, Susan Visser, Peter Paul Muller zijn genomineerd voor hun spel, en Alain Clark maakt kans op de prijs voor de titelsong Foxy Lady.

Gooische Vrouwen gaat in de categorie beste Nederlandse film de strijd aan met negen andere titels: All Stars 2: Old Stars, Alle Tijd, Black Butterflies, De Bende van Oss, De Heineken Ontvoering, New Kids Nitro, Nova Zembla, Rabat en Sonny Boy.

Ook buitenlandse films maken kans op de publieksprijs. In die categorieën is het romantische drama Water for Elephants met drie nominaties de grootste kanshebber.

De Mol, Reidinga en Visser nemen het onder andere op tegen Carice van Houten, die is genomineerd voor Black Butterflies, Ricky Koole voor Sonny Boy en Halina Reijn, die kans maakt op een Rembrandt voor haar rol in het ontvoeringsdrama Isabelle.

Bij de buitenlandse actrices zijn dat onder anderen Reese Witherspoon voor Water for Elephants, Natalie Portman voor Black Swan en Mila Kunis voor Friends with Benefits.

Acteurs

Bij de mannen zijn een aantal acteurs uit dezelfde film genomineerd. Zo maken Achmed Akkabi en Nasrdin Dchar kans op een Rembrandt voor hun spel in Rabat en Rutger Hauer, Teun Kuilboer en Reinout Scholten van Aschat voor hun rollen in De Heineken Ontvoering.

In de categorie Buitenlandse acteur maakt Javier Bardem kans op een Rembrandt voor zijn rol in Biutiful, Tom Cruise voor Mission Impossible - Ghost Protocol en Robert Pattinson voor Water for Elephants.

Mioch

De shortlist is samengesteld door een vakjury onder leiding van filmjournalist René Mioch. Filmliefhebbers kunnen via de website hun stem uitbrengen. De jury verwelkomt dit jaar de categorie beste jeugdfilm.

In die categorie zijn onder meer Penny's Shadow, Dolfje Weerwolfje, Mijn Opa de Bankrover en Patatje Oorlog genomineerd. De prijzen worden op maandag 12 maart uitgereikt.