AMSTERDAM - Acteur Liam Neeson is door een diep dal gegaan voor zijn hoofdrol in de overlevingsthriller The Grey.

"Een paar dagen had ik last van ijshoofdpijn", vertelt Neeson in een interview met de Amerikaanse krant New York Post. De acteur kon niet meer praten. "De connectie tussen mijn hersenen en mijn mond werkte gewoon niet."

In The Grey moet het personage van Neeson zien te overleven in de vrieskou nadat zijn vliegtuig is neergestort in een verlaten ijsgebergte. Tijdens het filmen van de thriller heeft de cast flink moeten afzien. "We struikelden allemaal over onze zinnen", vertelt Neeson over zijn 'brain freeze'.

Onderschat

De 59-jarige acteur uit Noord-Ierland heeft zijn hoofdrol in The Grey onderschat. "Toen ik het scenario las was ik 57 jaar oud en het kleine jongetje in mij dacht dat het geweldig zou zijn om zo'n rol op me te nemen", zegt hij achteraf. The Grey is donderdag in première gegaan in de Verenigde Staten en is de bestbezochte film van het weekeinde.

Neeson nam de rol over van de 37-jarige Cooper. "Liam heeft diepgang in de rol gelegd, hij is een man die al die ervaringen heeft, goed en slecht", zegt regisseur Joe Carnahan over de acteur die in 2009 zijn vrouw Natasha Richardson verloor na een ski-ongeluk.

Sneeuwmotors

Het filmen op locatie was ook volgens Carnahan een crime. "Je kon de set alleen bereiken via sneeuwmotors," vertelt de regisseur. De film is opgenomen in het Smithers, een plek in het noorden van Canada waar maar vijf uur per dag de zon schijnt. "Het was geen magisch uur wat we elke dag hadden, meer een magische drieënhalve minuut en daarna was het weer donker."

De thriller draait vanaf 8 maart in de Nederlandse bioscopen.