AMSTERDAM - John Hurt krijgt een Bafta voor zijn gehele oeuvre en zijn bijdrage aan de cinema.

Dat maakte de British Academy of Film and Television Arts vrijdag bekend. De 71-jarige acteur maakte in 1962 zijn debuut in de tv-serie Z Cars en was sindsdien te zien in talloze film- en televisierollen.

Hurts omvangrijke oeuvre op filmgebied omvat zware kost als The Elephant Man, The Osterman Weekend, 1984 en V for Vendetta.

Hij was echter ook te zien in beduidend luchtiger producties als de superheldenfilm Hellboy en de Harry Potter-films, waarin hij toverstafverkoper Mr. Ollivander speelde.

Alien

Deze twee uitersten komen wellicht het best naar voren in de sciencefictionklassieker Alien uit 1979 waarin hij wetenschapper Kane speelt, de eerste man die door het buitenaardse wezen van binnenuit wordt opgegeten.

Die rol, waarvoor hij overigens werd genomineerd voor een Bafta voor beste bijrol, nam Hurt acht jaar later stevig op de hak in de komedie Space Balls.

Vier maal

De acteur won vier maal een Bafta en werd nog eens drie maal genomineerd voor de prestigieuze Britse filmprijs. Ook werd hij tweemaal genomineerd voor een Oscar.

Hurt krijgt zijn Outstanding British Contribution to Cinema Award tijdens de uitreiking van de Bafta's, die op 12 februari in de Royal Albert Hall in Londen plaatsvindt.