Wie de afgelopen weken op het Rotterdamse filmfestival zijn neus stootte wegens volgereserveerde voorstellingen, kan deze week weer gewoon in de bioscoop terecht. In een handvol kopieën gaat de publieksfavoriet La Meglio Gioventu draaien, en ook de goed ontvangen openingsfilm Zatoichi gaat meteen na het festival uit. @@@@

Bekijk video: (met trailer)
Modem/ Breedband

Zatoichi is de naam van de legendarische blinde zwaardvechter waar al menig Japanse film aan gewijd is. Wat Zorro voor Mexico is en Tarzan voor de jungle, is Zatoichi voor Japan. De Japanse regisseur én komiek Takeshi Kitano geeft in de gelijknamige film zijn eigenwijze draai aan de legende en het resultaat is zeer vermakelijk. Zijn droogkomische aanpak ligt dichter bij die van Tarantino met Kill Bill dan van Tom Cruise in The Last Samurai.

Zwaardzwiepen

Kitano speelt zelf de blinde én blonde zwaardvechter, tevens masseur en gokker, wiens behendigheid en goklust niet gehinderd worden door zijn visuele handicap. Dat levert weer veel bloedvergieten en zwaardzwiepen op, en in de combinatie van geweld en humor toont Kitano zich een meerdere van Rodriguez, die in Once Upon a Time in Mexico hetzelfde probeert. Kitano weet het namelijk luchtig te houden, ondanks de vele bloedfonteinen. Die komen overigens uit de computer, terwijl Tarantino voor Kill Bill juist het specifieke Japanse filmbloed wilde hebben. Japanner Kitano vond dat kennelijk niet nodig.

Het Parool: "amusant buitenbeentje (..) een echte Kitanofilm"
De Volkskrant: "een niemendalletje van het opwindende en meeslepende soort"
In 11 zalen