Aan zijn hilarische rol in Pirates of the Caribbean hield Johnny Depp een Oscarnominatie over. Die Oscar gaat Depp niet winnen, maar het is leuk om te zien dat de Academy ook komische rollen waardeert. Depp bewijst opnieuw zijn waarde in Once Upon a Time in Mexico, als de corrupte en vooral bezopen geklede CIA-agent Sands. @@@

Bekijk video: (met trailer)
Modem/ Breedband

Deze Sands is in Mexico om een coup van drugsbaas Barillo (Willem Dafoe) te voorkomen. En daarvoor roept hij de hulp in van de gitaar- en revolverheld die bekend staat als 'el mariachi' (Antonio Banderas). Banderas speelde deze rol eerder in Desperado (1995), en officieus is Once Upon a Time in Mexico ook het derde deel uit de Mariachi-trilogie, die in 1992 begon met El Mariachi. Toen schreef Robert Rodriguez filmhistorie door een speelfilm te maken voor 7 duizend dollar.

Chopped

Inmiddels heeft hij een groter (maar voor Hollywood-begrippen nog steeds bescheiden) budget tot zijn beschikking, maar nog altijd doet de Texaanse alleskunner bij voorkeur het meeste zelf. 'Shot & Chopped by Robert Rodriguez' staat er trots op de optiteling, want regisseur, scriptschrijver en producent Rodriguez nam onder meer de camera en de montageschaar zelf ter hand. In zijn enthousiasme heeft hij helaas wel zijn halve film aan gort gesneden- veel aktiescènes zijn moeilijk te volgen en ook aan het verhaal is soms geen touw vast te knopen.

Broeierig

Dus moeten we het hebben van een broeierige Banderas, die nauwelijks is verouderd in acht jaar, en een nog broeieriger Salma Hayek, die overleden blijkt en daarom alleen in flashbacks opduikt. Behalve Willem Dafoe duikt ook Mickey Rourke op, maar hij krijgt weinig meer te doen dan met een chihuahua rondparaderen.

Dat Once Upon a Time in Mexico desondanks nét een voldoende scoort is geheel te danken aan Depp, die zelfs wegkomt met idiote zinnen als "Are you a Mexican, or a Mexican't?"

Het Parool: "staaltje gehaktmolencinema (..) Rodriguez' hapsnap-hommage verdampt al tijdens de projectie"
De Volkskrant: "Rodriguez' onmiskenbare gevoel voor vorm en Depps vreemde dromerige bijrol kunnen Once... niet redden"
In 61 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm