AMSTERDAM - De Vlaamse film Rundskop van regisseur Michael Roskam is genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. 

In de misdaadfilm speelt ook de Nederlandse acteur Frank Lammers een rol.

Rundskop is het regiedebuut van Roskam en gaat over de hormonenmaffia op het Vlaamse plattenland. De Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts gooide hoge ogen met zijn hoofdrol als boer die betrokken is bij de hormonenmaffia.

Sonny Boy

Nederland zond dit jaar Sonny Boy in voor de Oscars. De film van regisseuse Maria Peters wist echter geen plaats op de shortlist te veroveren.

De actrice Jennifer Lawrence en Academy-hoofd Tom Sherak maakten de nominaties dinsdag bekend.

Bekende acteurs die een nominatie in de wacht sleepten zijn Glenn Close, Meryl Streep, George Clooney, Gary Oldman en Brad Pitt.

The Artist

De zwijgende komedie The Artist heeft tien Oscarnominaties in de wacht gesleept. De Franse zwartwitfilm over een acteur die eind jaren twintig in een depressie raakt als de geluidsfilm zijn intrede doet, maakt onder anderen kans in de categorieën beste film, beste regie, beste acteur en beste actrice.

artist goodman
John Goodman in The Artist

Toch is The Artist niet de film met de meeste nominaties. De film Hugo van Martin Scorsese heeft 11 nominaties, waaronder beste film, gekregen.

Ook de films Tinker Tailor Soldier Spy, Midnight in Paris en The Tree of Life lijken dit jaar in de prijzen te vallen.

Genomineerden

De genomineerden voor Beste Film zijn:

War of Horse, The Descendants, The Artist, Moneyball, Midnight in Paris, The Tree of life, The Help, Extremely Loud And Incredibly Close en Hugo.

Voor Beste Acteur zijn de volgende acteurs genomineerd:

Jean Dujardin (The Artist), Brad Pitt (Moneyball), Demián Bichir (A Better Life), George Clooney (The Descendants) en Gary Oldman (Tinker Tailor Soldier Spy).

De Beste Actrice zal een van deze dames worden:

Glenn Close (Albert Nobbs), Rooney Mara (The Girl With The Dragon Tattoo), Michelle Williams (My Week With Marilyn), Viola Davis (The Help) en Meryl Streep (The Iron Lady).

De volledige lijst staat op IMDB.

Volg al het nieuws rondom de Oscars op Twitter via NUlive