AMSTERDAM - Een Amerikaanse man heeft filmmaatschappij Twentieth Century Fox aangeklaagd wegens het schenden van zijn privacy.

Hij vindt dat de film Donnie Darko uit 2001 te veel overeenkomsten vertoont met zijn leven. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift

The Hollywood Reporter

.

Michael Charles Bertsch benoemt in zijn aanklacht enkele voorvallen uit de film waarin hij zijn eigen leven herkent.

"Het gezin Darko heeft een lichtblauwe Ford Taurus. Mijn vader had precies dezelfde auto in dezelfde kleur. Donnie's zus heet Elizabeth, mijn zus ook. Op een gegeven moment staat er een zwarte Porsche 911 voor de deur geparkeerd, ik had destijds ook zo'n auto."

Gretchen

Daarnaast heet Darko's vriendinnetje Gretchen. "Dat is een Duitse naam", gaat Bertsch verder. "Mijn verloofde woonde destijds in Duitsland en lijkt erg op haar."

Een van de sleutelscènes in de film toont hoe Donnie bijna geraakt wordt door een vallende vliegtuigmotor. "Ik werkte bij een bedrijf dat brokstukken van neergestorte vliegtuigen moest bergen", legt Bertsch in zijn aanklacht tegen het 'jatwerk' uit.

En hij ziet nog meer overeenkomsten. Net als Darko is Bertsch erg geïnteresseerd in numerologie, waarbij de symbolische verbanden tussen getallen worden bestudeerd. Darko zegt op het tijdstip 13.46 "Dit is mijn huis." Dat was het huisnummer van het pand waar Bertsch destijds woonde.

The X-Files

Bertsch klaagt ook de tv-series The X-Files en Burn Notice aan, beide ook van Fox. Zo zou de moord op de zus van het X-Files hoofdpersonage Fox Mulder wel erg lijken op de moord op zijn eigen zus en is zijn moeder een kettingroker, net als de moeder in Burn Notice. Bertsch beweert dat zijn telefoongesprekken zijn afgeluisterd door de makers van de series.

Twentieth Century Fox heeft nog niet op de aanklacht gereageerd.