AMSTERDAM - De jonge acteurs Mingus Dagelet en Abbey Hoes spelen de hoofdrollen in de verfilming van het boek Koning van Katoren van Jan Terlouw. 

Dat hebben de makers zaterdag gemeld.

Dagelet speelde eerder een bijrol in de serie Overspel en was te zien in de Carry Slee-film Razend. Hij is de zoon van acteur Hans Dagelet, die een bijrol in Koning van Katoren vertolkt. Abbey Hoes was eerder ook te zien in Razend en in de series Spangas en Feuten II.

De regie is in handen van Ben Sombogaart, die eerder hits maakte als De Storm, Kruistocht in Spijkerbroek en De Tweeling.

Modern sprookje

Koning van Katoren, dat Jan Terlouw in 1971 schreef, vertelt over de 17-jarige Stach, die de gestorven koning van Katoren wil opvolgen.

De zes zure ministers die de macht hebben, voelen daar niets voor en geven Stach zeven onuitvoerbare opdrachten. Het verhaal is een modern sprookje met een dubbele laag: elke opdracht staat voor een belangrijk maatschappelijk probleem. In het verhaal worden eigenlijk de politieke ideeën van Jan Terlouws partij D66 duidelijk uitgelegd.

Roadmovie

''Het wordt een spannende roadmovie waarin wel die ideeën goed aan bod komen'', stelt regisseur Ben Sombogaart. ''Al hebben we twee van opdrachten geschrapt, anders zou de film te lang worden. De problemen die nog meest refereren aan de actualiteit van nu zijn gebleven, zoals de farmaceutische industrie, de milieuvervuiling of de problemen in de bankensector.''

Het budget van de film is ruim 5 miljoen euro. De 80-jarige Terlouw is als adviseur aan de productie verbonden. Het heeft lang geduurd om de verfilming van het populaire boek van de grond te krijgen. Eerder waren onder meer regisseuse Paula van der Oest (Black Butterflies) en acteur Martijn Lakemeier (Oorlogswinter) aan het project verbonden.