AMSTERDAM - De bioscopen in Nederland hebben een goed jaar achter de rug. Uit onderzoek van Filmpjekijken.com blijkt dat de bioscoopzalen in 2011 meer bezoek trokken dan in 2010.

De filmsite vergeleek de begin dit jaar door de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) bekendgemaakte cijfers over 2010 met de opbrengst van dit jaar.

Op de website van de NVF worden wekelijks de twintig best bezochte films bekendgemaakt.

Uit die statistieken, bijgewerkt tot en met 26 december, blijkt dat Gooische Vrouwen met meer dan ruim 1,5 miljoen bezoekers de best bezochte film van 2011 is. De film over de verwende dames uit het Gooi bracht 15 miljoen euro in het laadje.

De Amerikaanse blockbusters Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 (13 miljoen) en Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (10,2 miljoen) completeren de top 3.

Op 10 januari 2012 verschijnen de officiële cijfers.

Verenigde Staten

De groei van het aantal bioscoopgangers in Nederland staat haaks op de trend in de Verenigde Staten, waar in 2011 veel minder mensen betaalden voor een kaartje.

De totale opbrengst is daar met 10,15 miljard dollar zo'n vier procent lager dan in 2010 en de laagste opbrengst van de afgelopen zestien jaar.