AMSTERDAM - De Nederlandse filmpers heeft de thriller Drive uitgeroepen tot beste bioscoopfilm van 2011. Dat heeft de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) dinsdag gemeld.

De beste Nederlandse film van het jaar was volgens de critici de roadmovie Rabat.

Drive kreeg de meeste punten bij een stemming onder 72 Nederlandse filmjournalisten.

Acteur Ryan Gosling speelt in de thriller een autocoureur die ingrijpt als zijn vriendin via haar ex in het criminele circuit dreigt te belanden.

De film ontving zowel in Nederland als in het buitenland lovende recensies.

The Artist

Op de tweede plaats in de stemming eindigde de woordenloze zwart-witkomedie The Artist, over een Hollywoodster die eind jaren twintig in een crisis belandt als de geluidsfilm zijn intrede doet. The Artist wordt gezien als grote favoriet voor de Oscars eind februari. De derde plek was voor het balletepos Black Swan.

In de top 3 van de beste Nederlandse films staan verder de documentaire Stand van de Sterren en de thriller De Heineken Ontvoering.

Black Butterflies

Het drama Black Butterflies, dat op het Nederlands Filmfestival de belangrijkste Gouden Kalveren in de wacht sleepte, werd amper genoemd door de critici. Rabat, door de journalisten uitgeroepen tot beste Nederlandse productie van het jaar, won overigens wel het Gouden Kalf voor beste acteur.

Het is de negende keer dat de Nederlandse filmpers de beste film van het jaar kiest. De afgelopen jaren sleepten Das Leben der Anderen (2007), The Dark Knight (2008), Let the right one in (2009) en Toy Story 3 (2010) de titel in de wacht.