Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Christian Bale verdedigt controversiële film

AMSTERDAM - De Britse acteur Christian Bale vindt zijn film The Flowers of War over de Japanse inname van Nanking in 1937 geen Chinese propaganda.
Door Novum

"Mensen die de productie afdoen als propaganda, kijken niet goed genoeg", zegt de acteur tegen de Britse omroep BBC. Het controversiële drama gaat over de gruwelen van de bezetting, die ook wel 'het bloedbad van Nanking' worden genoemd.

Bale speelt een Amerikaan die zich voordoet als priester en zijn eigen leven riskeert om de levens van studentes en prostituees te redden. Bale is maandag in Beijng om de Chinese film te promoten.

Extreme druk

Critici noemen de Mandarijns gesproken film anti-Japans en Chinese propaganda. De 37-jarige acteur vindt dat de film laat zien hoe de mensen onder extreme druk kunnen veranderen en extreem reageren op zeer ingrijpende gebeurtenissen.

De Japanse verovering van Nanking zorgt nog steeds voor een gespannen verhouding tussen Japan en China. Veel Chinezen vinden de Japanse excuses voor de massamoord, waarbij naar schatting 140 duizend doden vielen, niet genoeg.

The Flowers of War is de Chinese inzending voor de Oscars die in februari worden uitgereikt. Of de film ook in Nederland uitkomt, is nog niet bekend.


Lees meer over:

Christian Bale

Aanbevolen artikelen